Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi drept "pozitivă" reacţia Washingtonului la propunerile de securitate ale Moscovei, care a cerut NATO şi Statelor Unite să-şi înceteze sprijinul militar pentru Ucraina, potrivit La Libre și AFP.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Deocamdată, vedem o reacţie pozitivă, partenerii noştri americani ne spun că sunt gata să înceapă această discuţie, aceste negocieri, de la începutul anului, la Geneva", a arătat dl Putin într-o conferinţă de presă, adăugând că orice viitoare extindere a Alianţei atlantice este "inacceptabilă" pentru Rusia.

Occidentalii acuză Moscova de veleităţi agresive faţă de Kiev, armata rusă masând zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina, din care Rusia a anexat deja o parte a teritoriului.

Mosova, care afirmă dimpotrivă că doreşte securitate în faţa "provocărilor" Kievului şi occidentalilor, a prezentat săptămâna trecută două tratate, unul destinat Statelor Unite şi celălalt NATO, care rezumă exigenţele sale pentru o dezescaladare.

Aceste texte interzic extinderea NATO, la Ucraina în special, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi în fosta URSS, fără a impune măsuri similare Rusiei.

"Mingea este în terenul lor. Ei trebuie să ne răspundă", a spus joi Vladimir Putin, afirmând că reprezentanţii pentru negocierile de la Geneva de la începutul lui 2022 au fost deja desemnaţi. "Sper că situaţia va evolua în acest sens", a adăugat el.