Emmanuel Macron și Mario Draghi au făcut joi apel la țările UE să reformeze regulile bugetare europene definite de criteriile de la Maastricht pentru a permite mai multe cheltuieli de investiții, recunoscând însă că vor trebui să fie reduse și datoriile, transmite AFP.

Emmanuel Macron si Mario DraghiFoto: Francesco Fotia-AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Așa cum aceste reguli nu au limitat răspunsul nostru la pandemie, ele nu trebuie să ne împiedice să facem toate investițiile necesare", spun cei doi lideri francez și italian într-un articol publicat de Financial Times.

Emmanuel Macron anunțase încă din 9 decembrie că dorește să facă din reformarea criteriilor de la Maastricht una dintre prioritățile președinției franceze a UE, considerând că problema "pro sau contra deficitului de 3%" este "depășită".

Mesajul său, susținut de această dată de omologul său italian, se adresează țărilor UE cele mai atașate de regulile austerității, inclusiv celor din nordul Europei, care și-au exprimat rezervele dinainte de adoptarea unui buget excepțional de redresare post-pandemică.

Și, de asemenea, Germaniei noului cancelar Olaf Scholz, care, pentru moment, este mult mai rezervat pe această temă.

"Trebuie să ne reducem nivelul datoriei, nu există nicio îndoială în această privință, dar nu putem spera să atingem acest obiectiv prin majorarea taxelor sau prin reduceri nesustenabile ale cheltuielilor sociale și nici nu putem înăbuși creșterea în fașă prin reechilibrarea finanțelor publice printr-o ajustare bugetară nesustenabilă", pledează cei doi.

"Trebuie să avem mai mult spațiu de manevră și să putem face cheltuielile cheie necesare pentru viitorul și suveranitatea noastră. Normele bugetare ar trebui să favorizeze datoria creată pentru finanțarea investițiilor care contribuie în mod incontestabil la bunăstarea generațiilor viitoare și la creșterea economică pe termen lung, deoarece aceste cheltuieli publice contribuie la sustenabilitatea datoriei pe termen lung", adaugă ei.

Potrivit Elysée, Emmanuel Macron contează pe summitul informal al șefilor de stat și de guvern din UE pentru a face "o estimare cuantificată a nevoilor de investiții, precum și a regulilor care vor trebui să evolueze în consecință, inclusiv a regulilor de concurență și comerciale, dar și a regulilor bugetare europene", "care trebuie adaptate la provocările momentului".