Peste 4,5 milioane de persoane cer clemenţă pentru un tânăr şofer de camion condamnat la 110 ani de închisoare după ce a ucis în mod accidental patru persoane în statul Colorado după ce frânele vehiculului pe care îl conducea au cedat la o coborâre, relatează CNN și News.ro.

Rogel Aguilera-MederosFoto: Captura video

Judecătorul Bruce Jones, care l-a judecat pe şofer, a declarat săptămâna trecută la pronunțarea sentinţei că „dacă ar avea puterea”, nu ar fi pronunţat o pedeapsă atât de dură.

Însă legislaţia din Colorado îl obligă pe judecător să cumuleze pedepsele cu închisoarea care corespund acuzaţiilor de care Rogel Aguilera-Mederos a fost găsit vinovat de către un juriu - 27 în total -, dintre care unele sunt considerate în dreptul local drept „crime violente”.

Rogel Aguilera-Mederos afirmă că această dramă, care a avut loc la 25 aprilie 2019 în apropiere de Denver, este un accident.

Șirul evenimentelor care au provocat tragedia

Aguilera-Mederos circula pe o autostradă, la bordul unei semiremorci încărcată cu lemne iar frânele nu au ţinut la o coborâre. El şi-a încheiat cursa, la o viteză de peste 130 de kilometri pe oră, intrând în vehicule imobilizate din cauza unui accident.

În ciocnirea în lanţ erau implicate 28 de vehicule, dintre care unele au luat foc în urma impactului. Patru persoane au murit, iar alte şase au fost rănite.

Acuzarea îi repoşează şoferului neglijenţe şi decizii dezastruoase în timpul cursei nebune. Potrivit procuraturii, tânărul ar fi putut să-şi direcţioneze camionul pe o bandă de urgenţă însă a decis să rămână pe autorstradă, în mijlocul traficului.

Avocatul tânărului, James Colgan, a declarat la postul ABC News că clientul său „ar fi putut, bineînţeles, să comită neglijenţe”, dar că pedeapsa este „complet disproporţionată”.

Din cauza asprimii sentinței, o petiţie a fost lansată pe site-ul Change.org prin care li se cere autorităţilor din Colorado să-l graţieze pe tânăr sau să comute pedeapsa. Petiţia a strâns deja peste 4,5 milioane de semnături.

Guvernatorul statului Colorado a anunţat că a primit o cerere de clemenţă şi că o studiază. Procuratura a anunţat că a cerut o nouă audiere în vederea reexaminării condamnării lui Rogel Aguilera-Mederos, o dispoziţie prevăzută de legislaţia din Colorado „în cazuri excepţionale”.