Ideea îndepărtării lui Viktor Orban din fruntea politicii ungare reprezintă un obiectiv pentru multă lume. Cele mai stranii strategii au fost utilizate până acum, dar toate au eșuat. Și nici ultima nu pare mai folositoare!

Viktor OrbanFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Primarii opoziției, ONG-urile, partenerii europeni ai adversarilor, apoi chiar partenerii lui Orban din PPE, Comisia Europeană, toate au fost aruncate rând pe rând în bătălia menită a-l detrona pe liderul Fidesz.

Cea mai nouă găselniță, altminteri utilizată cu oarecare succes în Germania (în cazul celor de la AfD, singurul partid de dreapta), este acum încercată și în Ungaria!

Propriu-zis, ideea este aceea a comasării tuturor forțelor politice împotriva unui unic adversar. Apoi, indiferent de scorul electoral, nici una din formațiunile politice să nu încheie vreo alianță cu cel demonizat.

În Germania, succesul a fost relativ.

Dacă pe termen scurt a însemnat o izolare a celor de la AfD, odată cu trecerea timpului s-a constatat că partidul începe să aibă tot mai mare aderență la electorat, astfel că, la ultimele alegeri, AfD a performat binișor în nu mai puțin de trei state federale și continuă să se extindă, land după land.

În Ungaria, s-a procedat exact la fel!

Absolut toate formațiunile politice au fost cooptate într-o coaliție contra Fidesz, căreia unii îi spun „Coaliția Soros”, exceptând partenerii de coaliție creștin-democrați ai lui Orban (KDNP).

Primele măsurători sociologice au indicat că opțiunea ar putea fi câștigătoare, că există șanse ca Orban să fie învins la urne! Diferența dintre Fidesz și coaliție era de doar 2 puncte procentuale, adică numai bine în marja de eroare!

Numai că, odată ce lucrurile s-au mai așezat, au urmat alte două măsurători.

Prima, arăta fără dubiu că Fidesz ar obține majoritatea fără probleme, mai exact 55% din voturi, în timp ce coaliția nu ar reuși să adune decât 43%.

Datele au fost prezentate de Nezopont Poll, sondajul fiind efectuat între 13 și 15 decembrie 2021 pe un eșantion de 1000 de respondenți, având o marjă de eroare de 3,16%.

Cea de a doua variantă evaluată a fost cea în care partidele participă individual în alegeri. Surpriză!

În situația dată, Fidesz ar fi tot pe primul loc, însă abia cu 47%! Abia două sau trei din partidele presupusei coaliții ar lovi pragul electoral.

Datele provin de la IDEA Poll, sondajul fiind realizat între 29 noiembrie și 13 decembrie 2021, pe un eșantion de 2000 de respondenți, având o marjă de eroare de 2,2%.

În mod surprinzător, același scenariu, al coaliției, se încearcă și în Polonia!

Cu o coaliție de trei partide care să meargă împotriva celor de la guvernare, conform unui sondaj efectuat de Social Changes între 3-6 decembrie 2021, pe 1073 de respondenți, a reieșit că actuala putere ar obține 38% (în scădere față de măsurătoarea inițială unde avea 44%), în timp ce coaliția ar reuși să adune 24% (tot în scădere față de prima măsurătoare, când era creditată cu 27%).

Datele sunt întărite și de o cercetare Kantar efectuată între 8-12 decembrie 2021, care creditează însă coaliția cu doar 23%! Oricum, alegerile din Polonia vor avea loc abia în 2023.