Rusia a adoptat o lege care le permite polițiștilor să intre în locuințele cetățenilor țării fără mandat de percheziție, măsura aplicându-se și în cazul automobilelor, relatează The Moscow Times.

Politia rusaFoto: Alexander Blinov / Alamy / Profimedia Images

Legea a fost semnată marți de președintele Vladimir Putin, aceasta permițându-le polițiștilor să intre în locuințele oamenilor chiar dacă persoanele din interiorul lor nu sunt considerate în mod oficial suspecți.

Legislația le acordă acum ofițerilor puterea de a căuta printre obiectele personale ale oamenilor „dacă există motive de a suspecta” că aceștia ar putea deține droguri, explozibili sau bunuri furate.

Polițiștii pot de asemenea deschide autoturisme pentru a salva vieți, combate infracționalitatea și terorismul, precum și pentru a asigura siguranța publică în timpul unor perioade de tulburări civice sau urgențe.

Ofițerii sunt autorizați acum să izoleze nu doar locurile în care a avut loc o infracțiune ci și întrunirile publice și alte zone vag definite ca „periculoase” pentru cetățeni.

Criticii legii afirmă că aceasta acordă polițiștilor aceleași puteri cu cele ale Gărzii Naționale.

Până și comisia pentru drepturile omului din cabinetul lui Putin a criticat legea ca deschizând calea unor încarcerări arbitrare.

Citește și: