Guvernul Belgiei a ajuns la un acord care confirmă închiderea centralelor nucleare în 2025, deşi va continua investiţiile în tehnologia atomică în scopuri energetice, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

Foto:

În coaliţia guvernamentală formată din şapte partide, subiectul a fost disputat de câteva săptămâni. Verzii susţin respectarea unei legi din 2003 care prevede renunţarea la energia nucleară, în timp ce liberalii francofoni sunt pentru păstrarea în funcţiune a două reactoare, cele mai noi.

În Belgia există două centrale nucleare, cu şapte reactoare în total, exploatate de furnizorul francez Engie. După discuţii care au durat toată noaptea, un grup de miniştri a ajuns la un compromis: ultima centrală va fi închisă în 2025.

Se vor investi însă 100 de milioane de euro în tehnologii nucleare pentru viitor, cu accentul pe reactoare modulare mai mici.

Guvernul de la Bruxelles urmează să ţină o conferinţă de presă la ora locală 11 (10 GMT). Nu s-a stabilit deocamdată cum va fi compensat deficitul de energie produs prin renunţarea la centralele nucleare.

Una din opţiuni este utilizarea termocentralelor pe gaze. Decizia ar putea fi luată abia în martie.