Papa Francisc l-a primit miercuri la Vatican pe mitropolitul Ilarion, responsabil cu relaţiile externe al Bisericii ortodoxe ruse. Acesta a evocat o posibilă nouă întâlnire, în 2022, cu patriarhul Kirill al BOR, pe fondul unei încălziri a relaţiilor cu Moscova, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Papa Francis si Patriarhul Kirill, in 2016, in CubaFoto: TASS / Profimedia Images

"Papa l-a întâlnit în această dimineaţă pe mitropolitul Ilarion Alfeiev", a anunţat într-un comunicat directorul de presă de la Vatican, Matteo Bruni, precizând că cei doi au discutat timp de o oră "într-un spirit de fraternitate" pe marginea unor "subiecte de interes comun".

Potrivit mitropolitului Ilarion, citat de agenţia de presă rusă Tass, pentru 2022 se află în pregătire o întâlnire între suveranul pontif şi capul Bisericii ortodoxe ruse.

"Am evocat date şi locuri concrete, dar nu le putem anunţa deocamdată pentru că încă mai lucrăm asupra acestui subiect", a spus mitropolitul.

Comunicatul Vaticanului nu se referă la o astfel de întâlnire, dar la începutul lui decembrie papa a vorbit de o întrevedere "într-un viitor apropiat" cu patriarhul Kirill, declarându-se pregătit chiar să se deplaseze la Moscova.

Potrivit Tass, patriarhul Kirill doreşte la rândul său să-l întâlnească pe Papa Francisc. "De la ultima lor întâlnire au trecut cinci ani şi s-au adunat numeroase chestiuni", a mai declarat mitropolitul Ilarion pentru agenţia rusă de presă.

Acum cinci ani, în februarie 2016, Cuba a găzduit o întâlnire istorică între papa şi patriarhul rus, considerată un pas important în apropierea dintre Vatican şi ortodocşii ruşi.

Cei doi au semnat atunci o declaraţie comună care potrivit Romei a subliniat alianţa dintre ortodocşi şi catolici în faţa islamismului din Orientul Mijlociu.