Pirații cehi sunt primul Partid al Piraților din Europa care a intrat într-o coaliție de guvernare, preluând două portofolii cheie în noul cabinet condus de premierul Petr Fiala, relatează Euractiv.

Ivan Bartos, presedintele Piratilor cehiFoto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

În pofida unui rezultat mai slab decât cel la care se așteptau în urma alegerilor parlamentare din luna octombrie, Pirații au obținut ministerul de externe și ministerul dezvoltării regionale în urma negocierilor pentru formarea noului guvern.

Pirații sunt în prezent singurul partid liberal-progresist din coaliția de guvernare formată din 5 formațiuni, celelalte 4 fiind considerate în zona de centru-dreapta a spectrului politic.

Partidul Piraților ceh face parte din Partidul Pirat European, o familie politică paneuropeană cu membri din mai multe țări din Europa, printre care Germania, Franța, Spania și Italia.

Agenda politică a Piraților din Cehia

Platforma electorală a Piraților din Cehia, axată pe digitalizare, transparență și libertăți digitale, a atras în special alegători liberali tineri. Ei și-au exprimat recent susținerea față de Pactul verde european și obiective mai ambițioase legate de schimbările climatice.

Noul ministru de externe Pirat Jan Lipavský a semnalat de asemenea o reorientare a diplomației cehe către Vest, o distanțare față de anteriorul guvern al premierului Andrej Babiš care a pus accentul pe apartenența la Grupul de la Visegrád, în parte și datorită relațiilor sale apropiate cu premierul maghiar Viktor Orbán.

Pirații cehi militează de ani de zile pe o politică externă care să militeze pentru respectarea drepturilor omului, Lipavský fiind unul dintre cei mai înfocați oponenți ai implicării unor companii rusești sau chineze în dezvoltarea proiectelor de infrastructură din Cehia.

Această poziție l-a adus în conflict deschis cu președintele Miloš Zeman, un cunoscut adept al relațiilor apropiate cu Moscova și Beijingul, înainte de numirea sa existând speculații potrivit cărora Zeman ar putea încerca să blocheze nominalizarea sa.

Ivan Bartoš, președintele Partidului Piraților, a fost numit ministru al dezvoltării regionale în noul guvern.

Citește și: