Cel puțin 70 de persoane sunt date dispărute și una a murit în urma unei alunecări de teren în nordul Birmaniei, a declarat pentru AFP un reprezentant al serviciilor de urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Între 70 și 100 de persoane sunt date dispărute în urma unei alunecări de teren care a avut loc în jurul orei patru dimineața" la o mină de jad din Hpakant, în statul Kayah, a declarat salvatorul Ko Ny.

"Am trimis 25 de răniți la spital, și am găsit un decedat", a spus acesta. Aproximativ 200 de salvatori sunt implicați în căutări, unii în bărci încercând să recupereze cadavre dintr-un lac, a adăugat el.

Zeci de mineri din Birmania mor în fiecare an lucrând în condiții periculoase în carierele de jad, o industrie slab reglementată.

Alunecările de teren sunt frecvente în această regiune săracă și inaccesibilă, care seamănă cu un peisaj lunar, deoarece a fost foarte mult modificată de marile companii miniere, care nu au ținut cont de mediul înconjurător.

În urma unui moratoriu în 2016, multe mine mari s-au închis și nu mai sunt monitorizate, permițând întoarcerea multor mineri independenți.

Aceștia din urmă provin din comunități etnice defavorizate și operează aproape clandestin în minele abandonate.

Ploile musonice abundente din 2020 au provocat cel mai grav dezastru de acest gen, 300 de mineri fiind îngropați în urma unei alunecări de teren în masivul Hpakant, inima industriei, în apropiere de granița cu China.

Birmania obține venituri semnificative din prezența masivă în subsolul său a pietrei prețioase, care este deosebit de apreciată în China.