Autoritățile olandeze au interzis comercializarea mai multor produse care conțin substanțe radioactive periculoase, printre acestea numărându-se și un pandativ despre care adepții teoriilor conspirației cred că îi apără de „undele nocive” emise de tehnologia 5G, relatează IFL Science.

Pandativul „Quantum” interzis in OlandaFoto: Hotnews

„Un studiu comandat de ANVS (Autoritatea pentru Siguranță Nucleară și Protecție de Radiații din Olanda) și efectuat de Institutul Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu a descoperit că aceste produse emit radiație ionizantă”, afirmă un comunicat postat pe site-ul agenției nucleare olandeze.

„Nivelul de radiație măsurat este scăzut și riscurile la adresa sănătății sunt de asemenea scăzute. Însă nu poate fi exclus în totalitate că purtarea acestor produse continuu pentru perioade îndelungate de timp nu ar putea periclita sănătatea pe termen lung”, explică ANVS.

Pandativul „anti-5G” și nouă alte produse au fost interzise, printre acestea numărându-se alte bijuterii și o mască de somn.

„ANVS a informat toți agenții cunoscuți care comercializează aceste produse în Olanda că vânzarea lor este interzisă și că ei trebuie să sisteze imediat comercializarea lor”, a mai precizat comunicatul.

Agenția a sfătuit persoanele care au cumpărat astfel de produse să le depoziteze într-un loc singur și să ia legătura cu autoritățile.

Pandativele sunt comercializate la liber în România sub denumirea „medalion terapeutic Quantum” și altele similare, putând fi găsite printr-o simplă căutare pe Google.

Adepții teoriilor conspirației privind tehnologia 5G au găsit un teren fertil în rândul comunităților de antivacciniști, punând pandemia de COVID-19 și apoi vaccinurile anti-Covid pe seama dezvoltării rețelelor 5G.

În vara anului trecut mai mulți muncitori telecom au fost atacați în Marea Britanie și turnuri 5G au fost incendiate în mai multe țări din Europa după răspândirea unor teorii ale conspirației despre noua tehnologie de transmitere a datelor.