Ministerul mediului din Finlanda examinează în prezent dacă stimulentele fiscale ar putea încuraja femeile să cumpere mașini electrice cu scopul de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon, relatează Euractiv.

Masina electrica in timpul ierniiFoto: Mickis Fotowelt / Alamy / Profimedia Images

O cincime din emisiile de carbon ale Finlandei sunt cauzate de mijloacele de transport, 53% din acestea fiind generate de mașini.

Potrivit planului pentru o societate neutră din punct de vedere al carbonului elaborat de ministerul mediului de la Helsinki, 100% din autovehiculele de pe șosele ar putea folosi biocombustibili până în 2025 dacă vor fi ameliorate problemele de distribuție.

Autoritățile finlandeze își propun de asemenea ca până în 2030 să existe cel puțin o stație de încărcare la 100 de autovehicule electrice și ca vânzările de noi mașini să fie reprezentate în proporție de aproape 100% de vehicule electrice sau hibrid, comparativ cu 30% cât este în prezent.

Critici legate de „cultura woke”

Cel mai controversat punct al planului l-a reprezentat propunerea de a diminua temporar cuantumul impozitului pe autoturism plătit de femei sau de a majora stimulentele financiare oferite acestora pentru a cumpăra mașini electrice.

În prezent gospodăriile din Finlanda pot primi o subvenție de până la 2.000 de euro pentru achiziționarea de mașini electrice cu condiția ca prețul lor să fie de maxim 50.000 de euro.

Propunerea de a trata diferit șoferițele de omologii lor de sex masculin a fost puternic criticată de Heikki Vestman, unul dintre legiuitorii Partidului Coaliția Națională, care s-a plâns că politicile în materie de transport nu ar trebui amestecate cu așa-numita „cultură woke”.

Citește și: