Șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că varianta Omicron va duce la o creștere a numărului de cazuri în condițiile în care îi afectează și pe cei vaccinați. El a avertizat cu privire la festivitățile de Crăciun și Anul Nou precizând că acestea ar putea face ca spitalele să fie copleșite, iar numărul deceselor să crească.

Varianta Omicron a coronavirusuluiFoto: Freepik

Șeful OMS i-a îndemnat pe oameni să amâne adunările prilejuite de aceste sărbători. “Un eveniment anulat este preferabil unei vieți anulate„, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de The Guardian.

Tedros a mai spus că varianta Omicron se răspândește mai repede decât Delta și afectează persoanele vaccinate sau cele care au trecut deja prin boală.

Soumya Swaminathan, șefa echipei științifice a OMS, a adăugat că ar fi lipsit de înțelepciune să concluzionăm că varianta Omicron este mai ușoară, bazându-ne pe informațiile disponibile la acest moment și a atras atenția asupra creșterii numărului de infecții .

Varianta Omicron reușește să pătrundă dincolo de reacția sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că programul de administrare a bosster-ului ar trebui să vizeze în principal persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

“Avem acum dovezi solide că varianta Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât tulpina Delta”, a mai spus Tedros.

“Și este foarte probabil ca persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală să fie infectate sau reinfectate”, a adăugat șeful OMS.

Comentariile oficialilor OMS vin după ce studii efectuate de Imperial College London au arătat încă de săptămâna trecută că riscul de reinfectare este de 5 ori mai mare în cazul variantei Omicron și nu există niciun fel de indicii că această tulpină ar fi mai puțin periculoasă decât Delta.