Candidații pro-China vor ocupa aproape toate locurile din legislativul din Hong Kong, după ce autoritățile s-au asigurat că doar candidații loialiști pot candida la alegerile pentru reînnoirea Consiliului Legislativ care au stat sub semnul absenteismului, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

A fost cea mai scăzută rată de participare de la retrocedarea Hong Kongului Chinei de către Marea Britanie în 1997 şi chiar de la prima alegere directă a membrilor Consiliului Legislativ în 1991.

Doar 30% dintre cei 4,4 milioane de cetățeni cu drept de vot au fost prezenți la urne, cam jumătate din numărul votanților de la alegerile din 2016.

Refuzul de a merge la vot este un semnal politic după ce regimul de la Beijing și-a impus noua politică prin legile securității și a început să înăbușe ampla mișcare de protest în urmă cu 18 luni.

Absenteismul record s-a înregistrat în ciuda apelurilor repetate ale candidaților pro-Beijing ca lumea să se prezinte la urne.

Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul zilei de luni. Principalul responsabil al alegerilor din acest teritoriu, Barnabas Fung, a declarat că doar 1.350.680 din cei 4.472.863 de alegători înregistraţi au votat pentru desemnarea celor 20 de membri aleşi prin vot universal din totalul celor 90 cât numără Consiliul Legislativ ("LegCo").

Restul de 70 de membri sunt aleşi de mai multe comitete formate din elite politice susţinătoare ale regimului chinez, notează AFP citată de Agerpres.

La alegerile precedente, în 2016, prezenţa la vot a fost de 58,3%. Consiliul avea atunci 70 de membri, jumătate desemnaţi direct de alegători.

Anul acesta, pentru a fi autorizat să se înscrie în cursa electorală, fiecare dintre cei 153 de candidaţi a trebuit să facă dovadă de "patriotism" şi loialitate politică faţă de China.

Drept urmare, activiştii pentru democraţie au fost împiedicaţi ori au renunţat să candideze, în cazul în care nu se află în închisoare sau fugiţi în străinătate.

Câţiva dintre ei care trăiesc în exil au cerut boicotarea alegerilor. Persoanele excluse de la vot "sunt aceşti trădători care nu ar fi acţionat pentru binele general al Hong Kongului", a declarat duminică numărul doi al guvernului acestui teritoriu, John Lee.

În Hong Kong este legal votul alb sau nul ori abţinerea. În schimb, încurajarea acestor practici constituie din acest an o infracţiune, pentru care au fost arestate 10 persoane.

Noile reguli au fost impuse de Beijing ca parte a preluării controlului asupra Hong Kongului după protestele masive pentru democraţie din 2019, mai scrie AFP.