Senatorul democrat american Joe Manchin a anunţat că nu va vota giganticul plan de reforme sociale al preşedintelui Joe Biden, decizie care ar putea însemna lovitura decisivă împotriva acestui program menit să transforme profund Statele Unite.

Joe ManchinFoto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

„Nu pot merge mai departe”, a spus duminică la postul Fox News senatorul Joe Manchin, reprezentant al statului Virginia de Vest şi care este de două săptămâni principalul obstacol în calea adoptării respectivului program de reforme sociale şi ecologice, relatează AFP și Agerpres.

„Nu pot vota pentru asta”, a mărturisit senatorul democrat, invocând în special creşterea preţurilor şi a datoriei ce ar rezulta în urma aplicării acestui plan.

„Pur şi simplu nu pot. Am încercat tot ce era omeneşte posibil, nu pot”, a insistat el. Aşadar, „este nu!”, a încheiat Joe Manchin.

Denumit „Build Back Better” (Să reconstruim mai bine), planul în valoare de 1.750 de miliarde de dolari - sumă redusă la jumătate faţă de cea propusă iniţial - prevede, printre alte măsuri, investiţii masive pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, amânări de la plata impozitelor pentru căminele americane sau acces la grădiniţă pentru toţi copiii.

După un prim vot în noiembrie în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii preşedintelui Joe Biden au reuşit să surmonteze divergenţele lor interne între centrişti, preocupaţi de efectul asupra datoriei, şi aripa stângă, care dorea suplimentarea cheltuielilor, adoptarea planului în Senat a fost amânată în ultimele zile.

Senatul fiind împărţit egal între democraţi şi republicani (câte 50 în fiecare tabără), fiecare ales democrat capătă de fapt un drept de veto dacă republicanii reuşesc să strângă rândurile în tabăra lor.