Locuitorii din Hong Kong au început duminică să își desemneze reprezentanții în Consiliul Legislativ al orașului, din care doar o minoritate este aleasă prin sufragiu universal, în conformitate cu noile reguli impuse de Beijing, potrivit cărora doar "patrioții" pot candida, transmite AFP.

Locuitori din Hong Kong ce trec pe langa o sectie de votFoto: PETER PARKS / AFP / Profimedia

Fiecare dintre cei 153 de candidați a trebuit să jure loialitate politică față de China și "patriotism" pentru a putea candida pentru un loc.

Ca urmare, activiștii pro-democrație au fost împiedicați să candideze sau au renunțat, asta dacă nu sunt în închisoare sau fugari în străinătate, iar majoritatea candidaților au un profil similar.

Dintre cele 90 de locuri din Consiliul Legislativ (LegCo), doar 20 vor fi ocupate prin sufragiu universal, adică jumătate din numărul anterior, restul fiind numiți de diverse comisii și grupuri de interese simpatizante ale regimului chinez.

Singura necunoscută, prezența la vot

Singura necunoscută reală a alegerilor va fi prezența la vot, care va fi măsura sprijinului acordat de locuitorii din Hong Kong noului sistem electoral.

Noile reguli au fost impuse de Beijing ca parte a preluării unui control strict asupra Hong Kong-ului după uriașele proteste prodemocrație din 2019.

Toți locuitorii din Hong Kong care au vârsta de vot, aproximativ 4,5 milioane de persoane din totalul de 7,5 milioane de locuitori, sunt eligibili pentru a participa la scrutin.

Când șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a sosit la vot, trei protestatari din partea Ligii pro-democratice a social-democraților au scandat: "Vreau un sufragiu universal real".

"(Lam) a spus că a fost o îmbunătățire a sistemului electoral, dar în realitate i-a lipsit de drepturi pe locuitorii din Hong Kong", a declarat pentru AFP activistul Chan Po-ying.

Carrie Lam și miniștrii săi au făcut apeluri repetate pentru a merge la vot. Guvernul a publicat anunțuri pe pagini întregi în ziare, a distribuit pliante prin cutiile poștale și a trimis mesaje text în masă pentru a le reaminti locuitorilor din Hong Kong să voteze.

Transportul public este gratuit în ziua alegerilor.

În ciuda acestor eforturi, ultimele sondaje prevăd o prezență la vot de aproximativ 48%, ceea ce ar reprezenta un minim istoric. Înaintea scrutinului, dna Lam a declarat că o prezență scăzută la vot "nu ar însemna nimic".

"Atunci când guvernul se descurcă bine și credibilitatea sa este puternică, prezența la vot este mai scăzută, deoarece oamenii nu simt cu adevărat nevoia de a alege noi reprezentanți", a declarat ea pentru presa chineză de stat săptămâna trecută.

Beijingul câștigă oricum

"Votul meu ar fi inutil, pentru că, în cele din urmă, cei de la Beijing câștigă", a declarat pentru AFP o tânără contabilă de 20 de ani care își spune Loy și care nu intenționează să voteze.

LegCo este organul responsabil cu adoptarea legilor în fosta colonie britanică, al cărei sistem juridic rămâne diferit de cel din China continentală.

Deși figurile prietenoase cu Beijingul au primit întotdeauna majoritatea locurilor în consiliu, o minoritate de opozanți au fost cândva tolerați, ceea ce a făcut ca acesta să fie un loc de dezbateri deseori aprinse.

Noile reguli impuse de Beijing au pus capăt acestei tradiții.

Mai mult de o duzină de persoane alese la precedentelul scrutin din 2016 se află în prezent în închisoare în temeiul unei legi draconice privind "securitatea națională", impusă de Beijing anul trecut, iar trei dintre ele au fugit în străinătate.

Beijingul spune că sistemul electoral "îmbunătățit" va elimina elementele "antichineze" și va asigura că LegCo, unde dezbaterile puteau fi cândva lungi și aprinse, va adopta mai rapid noi legi.

Votul a început la ora locală 08:30 (03:30 ora României) și se va încheia la 22:30 (16:30 ora României).

Abținerea sau votul în alb sau invalid rămâne legal în Hong Kong.

Cu toate acestea, încurajarea unor astfel de practici constituie o infracțiune penală începând din acest an. Zece persoane au fost arestate în conformitate cu noua lege, în principal pentru apeluri la boicot pe rețelele de socializare, și au fost emise mandate de arestare pentru activiști prodemocrație care au fugit în străinătate și care au cerut, de asemenea, o campanie împotriva votului.

Poliția a desfășurat duminică peste 10.000 de polițiști pe străzile din Hong Kong pentru a preveni orice incident.