Statele Unite au declarat vineri că sunt pregătite să discute propunerile Rusiei care vizează limitarea drastică a influenței americane și NATO în vecinătatea sa, avertizând din nou că o invazie a Ucrainei de către Moscova ar avea consecințe „masive”, potrivit AFP.

Vehicule militare rusesti aduse la granita cu UcrainaFoto: Conflict Intelligence Team

„Suntem gata să discutăm”, chiar dacă „documentele (ale propunerilor de tratat făcute publice de Rusia, notă) includ anumite lucruri pe care rușii le știu inacceptabile”, a declarat presei un înalt oficial american.

Dar „dacă mai există o agresiune în Ucraina, va avea consecințe masive și va fi foarte costisitoare”, a adăugat înaltul oficial, care a cerut anonimatul.

Rusia a prezentat vineri o serie de garanții de securitate pe care le cere din partea Occidentului, inclusiv promisiuni de renunțare la orice activitate militară în Ucraina și în Europa de Est și de a nu extinde și mai mult alianța militară NATO, transmite Reuters.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite au văzut propunerile Rusiei și se vor consulta cu țările europene: "Nu vor exista discuții privind securitatea europeană fără aliații și partenerii noștri europeni".