Parlamentarii polonezi au adoptat vineri o lege controversată pe care criticii au considerat-o ca o încercare a guvernului de dreapta de a reduce la tăcere canalul de știri independent, controlat de SUA, TVN24, potrivit AFP.

Foto:

Guvernul spune că legea, care a fost adoptată de camera inferioară din cauza obiecțiilor Senatului, va proteja peisajul media al Poloniei de actori potențial ostili precum Rusia.

Cum afectează legea postul american

Antony Blinken a acuzat anterior că legea poloneză privind media „afectează libertatea mediilor de comunicare”, slăbind „semnificativ cadrul mediatic pe care polonezii l-au construit atât de mult timp”, şi a avertizat că ea ar putea dăuna climatului investiţional în Polonia.

Această lege interzice stabilirea în Polonia a acelor mass-media care nu au acţionar majoritar într-o ţară din spaţiul economic european.

Prin urmare, postul TVN, proprietate a grupului american Discovery, nu va mai putea emite din Polonia, astfel că unii denumesc acest act normativ „legea anti-TVN”.

Acest post este cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, multe dintre ele realizate cu camera ascunsă şi care au fost nefavorabile guvernului conservator polonez.

În mesajul său, secretarul de stat american a mai menţionat că „mass-media liberă şi independentă consolidează democraţiile noastre, fac ca alianţa trans-atlantică să fie mai rezistentă şi sunt fundamentale pentru relaţiile noastre bilaterale”.

Comentând această afirmaţie, Morawiecki a susţinut că legea „nu este îndreptată împotriva vreunui post anume”, adăugând că „este necesară înăsprirea sistemului pentru a nu mai fi posibil ca societăţi din afara UE să cumpere canale mass-media” poloneze.

Legea privind mass-media a condus la destrămarea coaliţiei guvernamentale poloneze.