Nord-coreenilor li s-a interzis să arate semne de bucurie timp de 11 zile, pentru a comemora 10 ani de la moartea lui Kim Jong-il. Restricțiile includ o interdicție explicită de a râde și de a consuma alcool în cele 11 zile de doliu, scrie Telegraph.

Restrictii la aniversarea a unui deceniu de la moartea lui Kim Jong IlFoto: STR / AFP / Profimedia

La aniversarea exactă a morții lui Kim Jong-il, vineri, 17 decembrie, nord-coreenilor li se interzice chiar și să meargă la cumpărături.

"În timpul perioadei de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne implicăm în activități de agrement", a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) un nord-coreean din orașul de frontieră nord-estic Sinuiju.

"Chiar dacă un membru al familiei tale moare în timpul perioadei de doliu, nu ai voie să-l plângi cu voce tare. Oamenii nu-și pot sărbători nici propriile zile de naștere dacă acestea au loc în perioada de doliu”, a adăugat acesta.

Kim Jong-il, care a condus țara din 1994 până la moartea sa în urma unui atac de cord în 2011, la vârsta de 69 de ani, a fost tatăl actualului lider suprem Kim Jong-un.

Epoca sa a coincis cu una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Coreei de Nord - foametea de la mijlocul anilor 1990. Se estimează că până la 3,5 milioane de oameni au murit în decursul unei perioade de patru ani.

Perioadele de doliu pentru Kim Jong-il și pentru tatăl său Kim Il-sung, considerat părintele națiunii, sunt impuse în fiecare an.

În mod normal, aceste perioade durează zece zile, dar anul acesta a fost adăugată o a unsprezecea zi suplimentară pentru a comemora un deceniu de la moartea lui Kim Jong-il.

"În trecut, mulți oameni care au fost prinși băuți sau consumând alcool în timpul perioadei de doliu au fost arestați și tratați ca infractori ideologici. Au fost luați și nu au mai fost văzuți niciodată", a declarat sursa.

Polițiștilor li s-a ordonat să îi caute pe cei care nu par suficient de supărați, potrivit RFA, care citează o a doua sursă din provincia Hwanghae de Sud.

"Din prima zi a lunii decembrie, ei vor avea o datorie specială de a-i pedepsi pe cei care afectează atmosfera de doliu colectiv", a declarat cea de-a doua sursă.