Lucia Hiriart, văduva dictatorului chilian Augusto Pinochet, a murit joi, la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia ei, relatează Reuters.

Lucia Hiriart, vaduva lui PinochetFoto: Captura YouTube

Moartea ei a survenit cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale din Chile, în care unul dintre candidați apără moștenirea regimului militar.

Hiriart a stârnit reacții puternice în Chile din cauza influenței pe care a avut-o asupra lui Pinochet și pentru averea acumulată de familia ei. Moșia ei a gestionat o fundație controversată, care a fost supusă mai multor anchete judiciare.

"La vârsta de 99 de ani și înconjurată de familie și de cei dragi, iubita mea bunica a murit. Ea lasă o amprentă imensă în inimile noastre", a scris nepoata ei, care își spune Karina Pinochet pe Twitter, pe rețeaua de socializare.

„Ea și-a pus viața în slujba chilenilor și istoria va ști să prețuiască marea sa muncă și munca ei pentru țara noastră iubită. Odihnește-te în pace”.

Pinochet, un general militar, a răsturnat guvernul ales democratic al națiunii într-o lovitură de stat sângeroasă din 1973. În timpul domniei sale de 17 ani, peste 3.000 de oameni au fost uciși sau au dispărut și zeci de mii torturați.

În timpul dictaturii din anii 1970 și 1980, Chile și-a stabilit, de asemenea, o mare parte din sistemul său economic actual orientat spre piață, care a contribuit la stimularea deceniilor de creștere, dar a stimulat și inegalitatea.

Într-o biografie realizată de jurnalista Alejandra Matus, Hiriart este portretizată ca un personaj dur care și-a criticat adesea soțul. Cei doi au fost căsătoriți din 1943 până în 2006, când a murit Pinochet.

Chile va vota duminică un nou președinte, iar cetățenii vor trebui să aleagă între candidatul de stânga Gabriel Boric și ultraconservatorul Jose Antonio Kast, care a apărat anterior moștenirea lui Pinochet și a spus că fostul dictator l-ar fi votat dacă ar mai fi fost în viață.