Parlamentul bulgar a votat joi plafonarea prețului la electricitate și energia termică pentru gospodării până la finalul lunii martie a anului viitor pentru a acorda timp noii coaliții de guvernare să elaboreze un plan pentru combaterea creșterii vertiginoase a costurilor energetice, anunță Reuters.

Conducte gaz naturalFoto: Flickr

Proiectul de lege a fost puternic criticat de companiile energetice și analiștii din sector, aceștia avertizând că măsura populistă ar putea duce la prăbușirea întregului sistem energetic.

Creșterea costurilor cu încălzirea a declanșat în trecut proteste în Bulgaria, numeroase gospodării din țara vecină având probleme cu plata facturilor pe timpul iernii.

Prețurile ridicate la electricitate au dus la căderea celui de-al doilea guvern al fostului premier Boiko Borisov în 2013.

„O creștere șocantă a prețurilor ar putea duce numeroase gospodării în pragul sărăciei (...) Interesele furnizorilor și ale consumatorilor ar trebui echilibrate”, a declarat Radoslav Ribarski, unul dintre legiutorii care au susținut măsura.

Moratoriul va împiedica autoritatea independentă de reglementare a sectorului energetic să crească prețurile la electricitate cu 11,5% și ale celor la încălzire cu 30%, după cum aceasta propusese pentru a le alinia cu valorile reale de pe piață.

Noul premier Kiril Petkov, învestit luni în funcție, a salutat adoptarea legii și a afirmat că prețurile reglementate vor crește doar după ce vor fi luate toate măsurile care ar putea limita costurile pentru furnizori.

„Este un semnal foarte important și clar că, fără o analiză serioasă a sistemului energetic, costurile suplimentare nu pot fi transferate asupra consumatorilor”, a afirmat acesta.

Citește și: