Un tribunal olandez i-a interzis miercuri lui Thierry Baudet, liderul partidului populist olandez Forum for Democracy (FvD), să compare restricțiile de sănătate împotriva coronavirusului cu Holocaustul, într-un proces inițiat de patru supraviețuitori ai Holocaustului și mai multe asociații, potrivit AFP.

Thierry BaudetFoto: Wikipedia

Deputatul Thierry Baudet trebuie să șteargă mai multe dintre declarațiile sale de pe rețelele de socializare în decurs de 48 de ore, iar pe viitor nu va mai putea folosi imaginile Holocaustului în cadrul dezbaterii privind măsurile de sănătate.

„Situarea evreilor este implicit minimizată” prin compararea „disproporționată” a politicii de sănătate cu Holocaust, a spus judecătorul, citat de postul public olandez NOS.

Judecătorul a subliniat că există o „necesitate socială presantă de a interveni, de a proteja interesele supraviețuitorilor Holocaustului, familiile acestora și dezbaterea publică în sine”.

"Judecare nebună, de neînțeles. Suntem furiosi și combativi. Și, bineînțeles, vom face recurs", a spus Thierry Baudet pe Twitter după judecată.

Procedura sumară a fost inițiată de patru evrei supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial, CJO, care reunește organizații evreiești din Țările de Jos, și Centrul de Informare și Documentare din Israel (CIDI), care monitorizează antisemitismul din țară.

Aceștia au indicat mai multe publicații ale populistului Thierry Baudet pe Twitter, în special cea în care acesta a afirmat că „cei nevaccinați sunt noii evrei, iar cei care îi exclud sunt noii naziști”.

Baudet publicase, de asemenea, una lângă alta, fotografia unui copil căruia nu i s-a permis să meargă la sărbătoarea Sfântului Nicolae (deseori o sursă de bucurie pentru copiii olandezi), și cea a unui băiat din ghetoul Lodz (Polonia) purtând o Steaua lui David înainte de deportare.

De asemenea, reclamanții au criticat faptul că populistul a împărtășit o fotografie a lagărului de concentrare Buchenwald, alături de comentariul: „Cum este POSIBIL să nu vedem cum istoria se repetă încă”.

Instanța i-a ordonat Baudet să șteargă tweet-urile în 48 de ore și ar putea fi amendat cu 25.000 de euro pe zi dacă nu face acest lucru.