Președintele Băncii Centrale a SUA, Jerome Powell, a fost miercuri optimist cu privire la creșterea economică din Statele Unite, potrivit AFP.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

„Activitatea economică este programată să se dezvolte într-un ritm susținut în acest an, reflectând progresul vaccinărilor (împotriva Covid) și redeschiderea economiei”, a spus el la o conferință de presă.

„Cererea globală rămâne foarte puternică”, a adăugat el, subliniind că varianta Omicron reprezintă totuși un risc pentru redresare.

Banca Centrală a SUA (Fed) a anunțat miercuri retragerea accelerată a sprijinului său pentru economie și se pregătește acum să majoreze ratele dobânzilor anul viitor, în încercarea de a limita inflația în creștere, care a devenit un obstacol major al președinției Biden.

Creșterea generală a prețurilor de consum, care se dovedește a fi mai persistentă decât se aștepta, afectează grav gospodăriile din Statele Unite.

Președintele Joe Biden a promis că va inversa cursul, dar spațiul său de manevră este limitat. Creșterea ratelor dobânzilor, care încetinește cererea prin creșterea costurilor îndatorării, reprezintă cel mai eficient instrument de temperare a presiunii inflaționiste.

Această reducere a sprijinului monetar se va încheia în martie și nu în iunie, așa cum era planificat inițial.

Și, instituția a spus că este „gata să ajusteze rata de răscumpărare (a activelor) dacă schimbările în perspectivele economice se justifică”, a spus ea într-un comunicat.

Majoritatea membrilor FOMC anticipează acum până la trei majorări ale ratelor în 2022.

Instituția, care salvase economia în timp record în primăvara lui 2020, recunoaște acum că este nevoie urgentă de a acționa când inflația a atins 6,8% în noiembrie, prag nemaiîntâlnit din iunie 1982. De asemenea, este cu mult peste ținta de aproximativ 2%, considerată sănătoasă pentru economie.

Cu toate acestea, Fed subliniază că își va menține ratele scăzute atâta timp cât piața muncii nu se va îmbunătăți în continuare.

Deocamdată, proiectează o rată a șomajului de 4,3% anul acesta înainte de 3,5% în 2022.