Serghei Tihanovski, soțul liderei opoziției din Belarus, a fost condamnat marți la 18 ani de închisoare pentru organizarea de tulburări în masă și incitare la ură socială, a anunțat agenția oficială de presă Belta, potrivit Reuters.

Svetlana Tihanovskaia cu o poza a sotului eiFoto: Roman Lacheev / Alamy / Profimedia Images

Cinci susținători ai lui Tihanovski au fost judecați împreună cu acesta și condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 14 și 16 ani.

Tihanovski, un videoblogger, a fost încarcerat în mai 2020, în timp ce se pregătea să candideze împotriva liderului belarus Alexander Lukașenko la alegerile prezidențiale din luna august a aceluiași an. El a respins acuzațiile.

Soția sa, Svetlana Tihanovskaia, a candidat în locul său la alegeri, care au generat apoi luni de proteste în masă după ce Lukașenko a obținut o victorie zdrobitoare, iar opoziția l-a acuzat că a fraudat scrutinul.

Cu câteva ore înainte de pronunțarea verdictului, Tihanovskaia l-a calificat drept "ilegal", ceva ce "nu ar trebui să fie tolerat".

"Comentând așa-zisul 'verdict', îmi voi pune o singură întrebare: ce voi face cu această știre? Și voi continua să o apăr pe persoana pe care o iubesc, care a devenit un lider pentru milioane de beloruși", a spus ea într-un mesaj video.

Tihanovski a fugit în Lituania, țara vecină, pentru a scăpa de o represiune de amploare după alegeri. De atunci, ea a câștigat notorietate, întâlnindu-se cu o serie de lideri occidentali.

Procesul lui Tihanovski a fost închis pentru public, iar avocaților li s-a interzis să dezvăluie detalii despre caz.

În iulie, un tribunal belarus l-a încarcerat pe fostul candidat la președinție Viktor Babariko pentru 14 ani, după ce l-a condamnat pentru acuzații de corupție pe care le-a negat.

În septembrie, Maria Kolesnikova, una dintre liderii protestelor de stradă în masă împotriva lui Lukașenko de anul trecut, a fost condamnată la 11 ani de închisoare.

Raportorul special al ONU, Anaïs Marin, a declarat că peste 35.000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar în ultimul an și că teama de represiune a determinat zeci de mii de belaruși să fugă pentru a căuta refugiu în străinătate.