Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre candidații pentru postul de guvernator al băncii centrale a Norvegiei, a anunțat marți Ministerul de Finanțe al acestei țări, potrivit Reuters.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Guvernatorul adjunct al Norges Bank, Ida Wolden Bache, considerată de mulți economiști drept principalul competitor, a fost, de asemenea, inclusă pe lista celor 22 de bărbați și femei care candidează pentru acest post de conducere.

Candidatul câștigător va fi însărcinat cu stabilirea ratelor dobânzilor, precum și cu supravegherea puternicului fond suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.

"Ministerul de Finanțe m-a contactat în noiembrie și m-a întrebat dacă iau în considerare posibilitatea de a candida pentru această poziție. Am făcut acest lucru acum și este o funcție pentru obținerea căreia sunt foarte motivat", a declarat Stoltenberg pentru agenția de presă NTB.

Deși postul va fi disponibil de la 1 martie, Stoltenberg a precizat că va trebui mai întâi să își încheie mandatul la NATO, prevăzut să țină până la sfârșitul lunii septembrie 2022.

Cine este Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, în vârstă de 62 de ani, fost premier al Norvegiei timp de trei mandate (2000 - 2001, 2005 - 2009 și 2009 - 2013) a fost desemnat în martie 2014 de cei 28 de ambasadori ai statelor membre NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

De formație economist, Stoltenberg provine dintr-o familie cu tradiție în politică norvegiană - tatăl sau a fost ministru de Externe, iar mama secretar de stat.

Stoltenberg a intrat în politică încă din anii '80, el fiind până în momentul desemnării drept secretar general NATO liderul Partidului Muncitoresc - principala formațiune politică din istoria recentă a Norvegiei.

În deceniul în care a condus Guvernul de la Oslo, Stoltenberg s-a remarcat prin legăturile strânse cu Rusia vecină, amănunt care, conform presei din țară să, a jucat un rol important în desemnarea sa ca secretar general al NATO, în contextul crizei ruso-ucrainene.