Mai multe companii și-au suspendat activitatea într-unul dintre cele mai mari centre de producție din China, în timp ce autoritățile locale încearcă să limiteze un focar de COVID-19, oprind producția unei game largi de bunuri, de la baterii la coloranți pentru textile și materiale plastice, transmite Reuters.

Testare Covid in ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

Cel puțin 20 de companii listate la bursă și-au închis operațiunile în zonele afectate de virus din Zhejiang, o provincie estică cu un sector industrial important care reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul Chinei și unde sunt fabricate multe produse pentru export.

Zeci de mii de locuitori din Zhejiang se află în carantină, iar unele zboruri interne au fost suspendate, în timp ce un oficial național din domeniul sănătății a declarat că epidemia din trei orașe - Ningbo, Shaoxing și Hangzhou - evoluează "relativ rapid".

Cele trei orașe au reprezentat anul trecut peste 50% din producția economică a provinciei, de aproximativ 6.460 de miliarde de yuani (1.020 miliarde de dolari).

Zhejiang a raportat 44 de cazuri de transmitere locală la pacienți cu simptome confirmate pe 13 decembrie, potrivit datelor oficiale de marți, ridicând totalul la 217 după mai puțin de o săptămână de la raportarea primului caz, pe 6 decembrie.

Înainte de actualul focar, provincia raportase un singur caz cu transmitere locală în acest an.

Există peste 350 de întreprinderi industriale în această zonă, care este situată în apropierea orașelor Ningbo, Hangzhou, Shanghai, Suzhou și Wenzhou.

Companiile au declarat că au oprit operațiunile în conformitate cu ordinele guvernului local în districtul Zhenhai din Ningbo și în districtul Shangyu din Shaoxing, care au restrâns toată producția, cu excepția bunurilor esențiale.

De precizat că ordinele date de autorități se referă la toate companiile din zonele afectate, dar numai firmele cotate la bursă sunt obligate să dezvăluie orice impact asupra activității lor.

Principalele industrii din Zhenhai, oraș-port, includ producția de mașini de precizie și de produse chimice.

Districtul găzduiește, de asemenea, fabrici în care investesc peste 700 de companii străine, inclusiv LG Electronics și Toshiba, potrivit site-ului guvernului din Zhenhai.

Peste 50.000 de persoane au fost plasate în carantină în facilități centralizate din provincia de coastă cu 64,4 milioane de locuitori, în timp ce alte aproape o jumătate de milion de persoane erau monitorizate.