Poliţistul condamnat pentru uciderea afro-americanului George Floyd ar putea recunoaşte miercuri, pentru prima dată, că a greşit, în dosarul care a declanşat cele mai mari proteste antirasiste din ultimele decenii în Statele Unite, informează AFP și Agerpres.

Derek Chauvin, in arestFoto: MN Dept. of Corrections/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Derek Chauvin a fost condamnat în iunie de justiţia din Minnesota la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru că în mai 2020, la Minneapolis, a stat cu genunchiul timp de aproape zece minute pe gâtul unui afro-american.

În septembrie, bărbatul alb în vârstă de 45 de ani a pledat nevinovat la începutul unor noi proceduri, de data aceasta în instanţa federală, care îl acuză de "încălcarea drepturilor constituţionale" ale lui George Floyd.

Cu toate acestea, el a renunţat la această strategie şi urmează să se prezinte miercuri dimineaţa în faţa unui judecător federal pentru a începe probabil o procedură de negociere a sentinţei menite să evite un nou proces, potrivit unei notificări introduse luni în dosarul său judiciar.

Aceasta nu precizează dacă va pleda vinovat sau va opta pentru o cale intermediară ce constă în acceptarea unei condamnări fără a recunoaşte oficial responsabilitatea.

Posibilitatea ca acesta să pledeze vinovat, deşi nu a recunoscut niciodată că a greşit, a fost vehiculată în presa locală în primăvară.

La sfârşitul procesului, el a alimentat aceste speculaţii spunând familiei Floyd că "vor fi informaţii noi în viitor, care sper că vor fi interesante şi vă vor oferi linişte sufletească".

Urmăririle duble în justiţie sunt permise în Statele Unite, dar sunt relativ rare şi reflectă importanţa acestui dosar care s-a aflat în centrul protestelor gigantice împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei din SUA în vara anului 2020.