Patru partide au ajuns luni la un acord pentru a forma o coaliție guvernamentală în Olanda, care îi va permite premierului Mark Rutte să aibă un al patrulea mandat, punând capăt a aproape nouă luni de negocieri, scrie AFP.

Mark RutteFoto: Agerpres

VVD-ul de centru-dreapta, D66 de centru-stânga, CDA-ul de centru-dreapta și Christen Unie (conservatorii) au ajuns la un text de acord care va fi prezentat miercuri parlamentului.

„Textul a fost acceptat”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Johan Remkes și Wouter Koolmees, care au supervizat negocierile, citat de agenția de presă ANP.

Negocierile, care au început după alegerile generale de la jumătatea lunii martie, au durat 271 de zile, un nou record pentru Olanda după 225 de zile fără guvern în 2017, dar încă departe de recordul belgian de 541 de zile fără guvern în funcție.

Mark Rutte, prim-ministru din octombrie 2010, a demisionat din ianuarie din cauza unui scandal legat de alocațiile familiale, dar continuă să gestioneze treburile de zi cu zi.

El nu a fost sancționat de alegători la alegerile legislative din martie, câștigate fără îndoială de partidul său VVD, în ciuda unui an marcat în special de o moțiune de cenzură căreia abia i-a supraviețuit.

Această capacitate de a ieși nevătămată din crizele politice i-a adus porecla de „Teflon”.

Odată cu acest al patrulea mandat, Mark Rutte va deveni unul dintre cei mai longevivi lideri europene la putere, după ungurul Viktor Orban care a preluat mandatul în mai 2010, dar va rămâne însă departe de cei 16 ani ai Angelei Merkel în fruntea Germaniei.