Coreea de Sud va lansa în curând un proiect pilot care va utiliza inteligența artificială, recunoașterea facială și mii de camere de supraveghere pentru a urmări mișcările persoanelor infectate cu coronavirus, în ciuda preocupărilor legate de încălcarea vieții private, transmite Reuters.

Big BrotherFoto: DreamsTime

Proiectul din Bucheon, unul dintre cele mai dens populate orașe din țară, situat la periferia Seulului, ar urma să devină operațional în ianuarie, a declarat un reprezentant al orașului.

Sistemul folosește un algoritm de inteligență artificială și o tehnologie de recunoaștere facială pentru a analiza imaginile colectate de aproape 11.000 de camere de supraveghere și pentru a urmări mișcările unei persoane infectate, persoanele cu care a avut contacte apropiate și dacă purtau sau nu o mască, potrivit unui plan de 110 pagini realizat de oraș și prezentat Ministerului Științei, Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și furnizat Reuters de un parlamentar care a criticat proiectul.

Guvernele din întreaga lume au recurs la noi tehnologii și la extinderea limitelor lor legale pentru a încerca să oprească valul de infecții COVID-19. China, Rusia, India, Polonia și Japonia, precum și mai multe state americane se numără printre guvernele care au implementat sau cel puțin au experimentat sisteme de recunoaștere facială pentru urmărirea pacienților cu COVID-19, potrivit unui raport realizat în martie de Columbia Law School din New York.

Oficialul local din Bucheon a spus că sistemul ar trebui să reducă presiunea asupra echipelor de depistare a contacților, suprasolicitate într-un oraș cu o populație de peste 800.000 de persoane.

Coreea de Sud dispune deja de un sistem agresiv și de înaltă tehnologie de urmărire a contacților, care înregistrează folosirea cărților de credit, date de localizare a telefoanelor mobile și înregistrări CCTV, printre alte informații personale.

”Big Brother”

Deși a existat un sprijin public larg pentru metodele invazive existente de urmărire și localizare, apărătorii drepturilor omului și unii parlamentari sud-coreeni și-au exprimat îngrijorarea că guvernul va păstra și va exploata astfel de date mult dincolo de nevoile pandemiei.

"Planul guvernului de a deveni un Big Brother sub pretextul COVID este o idee neo-totalitară", a declarat Park Dae-chul, un deputat din partea principalului partid de opoziție, Partidul Puterii Poporului.

"Este absolut greșit să monitorizezi și să controlezi publicul prin intermediul camerelor de supraveghere, folosind banii contribuabililor și fără consimțământul poporului", a declarat Park, care a dezvăluit pentru Reuters planul din Bucheon.

Agenția coreeană de control și prevenire a bolilor (KDCA) afirmă că utilizarea unei astfel de tehnologii este legală atât timp cât este folosită în cadrul domeniului legii privind controlul și prevenirea bolilor.

Planurile pentru controalele de recunoaștere facială bazate pe inteligență artificială vin în contextul în care Coreea de Sud experimentează și alte utilizări ale acestei tehnologii controversate, de la detectarea abuzurilor asupra copiilor în grădinițe la asigurarea protecției poliției.

(sursă foto: Wit Olszewski | Dreamstime.com)