Rusia se confruntă cu consecințe de proporții și costuri grave dacă președintele Vladimir Putin atacă Ucraina, a avertizat duminică Grupul celor Șapte într-o declarație. Totodată, ministrul britanic de externe Liz Truss, a cărui țară prezidează în prezent grupul marilor puteri, Iranul are o „ultimă șansă” de a negocia serios pentru a salva acordul nuclear, relatează Reuters și AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciile de informații americane evaluează că Rusia ar putea planifica o ofensivă pe mai multe fronturi asupra Ucrainei încă de anul viitor, care să implice până la 175.000 de militari.

Kremlinul neagă că intenționează să invadeze și spune că Occidentul este cuprins de rusofobie.

Moscova declară că extinderea NATO amenință Rusia și a încălcat asigurările care i-au fost date atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.

La o întâlnire din orașul Liverpool, din nordul Angliei, delegații G7 au spus că sunt uniți în condamnarea Rusiei care își adună armata în apropierea graniței Ucrainei și au cerut Moscovei să detensioneze situația.

„Rusia nu ar trebui să aibă nicio îndoială că o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei ar avea consecințe de proporții și costuri grave ca răspuns”, arată această declarație.

„Reafirmăm angajamentul nostru neclintit față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul oricărui stat suveran de a-și determina propriul viitor”.

O declarație emisă de Ambasada Rusiei la Londra sâmbătă seara, înainte ca documentul comun G7 să fie comunicat, spunea că utilizarea frecventă de către Marea Britanie a expresiei „agresiune rusă” în timpul întâlnirii de la Liverpool a fost înșelătoare și a fost menită să creeze o cauză în jurul căreia să se unească G7.

"Rusia a făcut numeroase oferte NATO cu privire la modalități de a reduce tensiunile. Forumul G7 ar putea fi o oportunitate de a le discuta, dar până acum nu auzim decât sloganuri agresive", se arată în declarația ambasadei.

Linia Roșie impusă de Moscova

Putin a cerut garanții de securitate obligatorii din punct de vedere legal, conform cărora NATO nu se va extinde mai la est și nu își va plasa armele aproape de teritoriul Rusiei, în timp Washingtonul a spus în mod repetat că nicio țară nu are niciun drept de veto cu privire la speranțele Ucrainei în NATO.

În 2014, Rusia a confiscat peninsula Crimeea din Marea Neagră de la Ucraina, determinând Occidentul să impună sancțiuni Rusiei.

Kremlinul a declarat duminică că Putin i-a spus președintelui american Joe Biden că trupele ruse nu reprezintă nicio amenințare și că Moscova este demonizată pentru că a mutat trupe pe propriul său teritoriu. Putin și Biden au convenit să poarte mai multe discuții, a spus Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există diferențe conceptuale foarte serioase între Rusia și Statele Unite în privința „liniilor roșii” ale Moscovei.

G7 cuprinde Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia, Canada și Statele Unite, precum și un reprezentant al Uniunii Europene.

„Solicităm Rusiei să detensioneze, să urmărească canale diplomatice și să își respecte angajamentele internaționale privind transparența activităților militare”, a spus G7.

„Ne reconfirmăm sprijinul pentru eforturile Franței și Germaniei în formatul Normandiei de a realiza implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk în vederea rezolvării conflictului din estul Ucrainei”.

G7, îngrijorat de politica ”coercitivă” a Chinei

Grupul celor șapte democrații bogate s-a declarat îngrijorat de „politicile economice coercitive” ale Chinei, într-o declarație finală publicată duminică.

„Cu privire la China, am discutat o serie de probleme și provocări, cum ar fi situațiile din Hong Kong și Xinjiang, din estul și sudul Mării Chinei și importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss, care a prezidat întâlnirea G7 de la Liverpool.

„Ne-am exprimat și îngrijorarea cu privire la politicile economice coercitive”.

Iranul are o ultimă șansă de a negocia pentru salvarea acordului nuclear

Iranul are o „ultimă șansă” de a negocia serios pentru a salva acordul nuclear cu Iranul, a avertizat duminică ministrul britanic de externe Liz Truss.

„Este ultima șansă pentru Iran de a veni la masa negocierilor cu o soluție serioasă la această problemă”, a spus ministrul.

Ea a cerut Iranului să vină „cu o propunere serioasă”.

„Este vital să facă acest lucru”, pentru că „nu vom lăsa Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a spus Liz Truss la o conferință de presă la Liverpool, în nordul Angliei.

Negocierile indirecte dintre Iran și Statele Unite, în special prin intermediul europenilor, au fost reluate la sfârșitul lunii noiembrie la Viena în încercarea de a resuscita acordul din 2015 care ar trebui să împiedice Republica Islamică să se doteze cu bomba atomică.

Americanii s-au retras din acest acord în 2018, sub președinția lui Donald Trump, care a restabilit sancțiunile împotriva Teheranului, care ca răspuns s-a ”eliberat” treptat de restricțiile asupra programului său nuclear.