​Premierul desemnat al Bulgariei, centristul Kiril Petkov, l-a anunţat sâmbătă pe preşedintele Rumen Radev că a reuşit să formeze un guvern de largă coaliţie, care este gata să preia guvernarea luni, pentru a pune capăt îndelungatului impas politic în care se află această ţară, informează Reuters citată de Agerpres.

Kiril PetkovFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Noul partid centrist bulgar anticorupţie 'Continuăm schimbarea' (PP) a anunţat vineri că a semnat un larg acord de coaliţie cu alte trei formaţiuni - Partidul Socialist, Bulgaria Democratică (centru-dreapta, anticorupţie) şi 'Există un astfel de popor' (antisistem, populist) - după opt luni de blocaj politic.

Acordul generează speranţe pentru reluarea reformelor anticorupţie în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după un deceniu în care premier a fost politicianul de centru-dreapta Boiko Borisov.

Petkov i-a înmânat lista cu miniştrii săi preşedintelui Radev, exprimându-şi speranţa că acest guvern va fi la conducere pentru următorii patru ani.

Coaliţia numără 134 de parlamentari, ceea ce îi asigură majoritatea în Parlamentul Bulgariei cu 240 de locuri şi este de aşteptat ca noul guvern al lui Petkov să fie votat luni.

"Zero corupţie va fi motto-ul guvernului nostru", a declarat Petkov, 41 de ani, om de afaceri cu studii la Harvard, subliniind că guvernul său va întări supravegherea instituţiilor de stat, care au fost slăbite în timpul lui Borisov.

"Bulgaria are mare nevoie de schimbare. Vom depune toate eforturile pentru a aduce cei mai buni oameni în instituţiile de reglementare şi pentru a revizui sistemul judiciar", a declarat el.

Furia împotriva corupţiei la nivel înalt a dus la înlăturarea de la putere a partidului GERB în aprilie, după un deceniu în care formaţiunea lui Boiko Borisov s-a aflat la guvernare, însă disputele politice între oponenţii acestuia au împiedicat până acum să formeze un executiv.

Co-preşedintele partidului PP, Asen Vasiliev, şi el cu studii la Harvard, va fi ministru de finanţe în guvernul lui Petkov.