Unul dintre bărbații acuzați pentru asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, după ce a atacat forțele de ordine, a fugit din SUA și s-a refugiat în Belarus, au anunțat vineri procurorii citați de Reuters. Bărbatul ar fi apărut în emisiunea ”Adio, America” difuzată de televiziunea controlată de Lukașenko, susținând că a cerut azil politic la Minsk pentru că America nu mai este țara în care domnește ”legea și ordinea”.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

Evan Neumann, 49 de ani, a fost pus sub acuzare pentru 14 infracțiuni ca urmare a participării la asaltul suporterilor lui Donald Trump asupra Capitoliului în încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate de democratul Joe Biden în noiembrie 2020.

”Eu sunt gata să mor, voi sunteți?”

Originar din Mill Valley, California, Evan Neumann apare într-un video purtând o mască pentru gaze, stând lângă poliție, în fața baricadelor montate la aripa de vest a clădirii Capitoliului, potrivit procurorilor.

Conform documentelor depuse în instanță, Neumann și-a dat jos masca și a strigat către polițiștii care apărau congresul: ”Eu sunt gata să mor, voi sunteți?”. Ulterior, el bruschează mai mulți ofițeri de poliție și intră efectiv în ei folosind un grilaj din baricade.

Azil politic în țara unui dictator

Neumann, care trebuia să fie audiat în instanță, a plecat din SUA pe 16 februarie și se presupune că acum se află în Belarus, potrivit procurorului general din districtul Columbia.

Publicația Daily Beast a relatat recent că Neumann a apărut luna trecută într-un program al televiziunii de stat controlate de regimul autoritar Lukașenko.

În emisiunea intitulată ”Adio, America!” ("Goodbye, America") acuzatul spune povestea călătoriei sale spre fosta republică sovietică condusă de ”ultimul dictator al Europei” așa cum îl numea presa internațională pe Lukașenko (făcând abstracție de Vladimir Putin).

Goodbye, America

În emisiune, bărbatul spune că a cerut azil politic în Belarus pentru că, în opinia sa, SUA nu mai este țara în care domnește ”legea și ordinea”.

Neumann este unul dintre cele peste 220 de persoane acuzate pentru atacul asupra Capitoliului care a avut loc la 6 ianuarie 2020, chiar în ziua în care Congresul valida rezultatele alegerilor prezidențiale consfințind victoria democratului Joe Biden în fața președintelui în exercițiu, republicanul Donald Trump.

Trump a incitat mulțimea printr-o lungă serie de postări pe twitter în care acuza presupusa fraudă electorală.

Din datele de până acum, Neumann ar fi singurul fugar dintre cei acuzați în dosarul asaltului asupra Capitoliului.

Patru oameni au murit în violențele din 6 ianuarie, iar un polițist a murit a doua zi ca urmare a rănilor. De altfel, sute de polițiști au fost răniți și 4 s-au sinucis ulterior.