Bulgaria va avea în sfârșit un guvern de coaliție după opt luni de criză politică, condus de Kiril Petkov, un antreprenor de 40 de ani, cu o foaie de parcurs pentru eradicarea corupției care afectează cea mai săracă țară din UE, potrivit AFP.

Kiril PetkovFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Noul partid care a câștigat alegerile legislative din noiembrie din Bulgaria a anunțat vineri că a format o alianță cu alte trei formațiuni parlamentare.

„Acordul tocmai a fost semnat de toți partenerii noștri de coaliție”, a spus Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, co-fondator al „Keep on changing” și candidat la funcția de prim-ministru.

„Este prima dată în istoria modernă a Bulgariei când un document atât de detaliat a fost parafat”, a adăugat el, referindu-se la acest text de 140 de pagini.

Componența guvernului va fi anunțată sâmbătă înainte de votul de luni în Parlament.

Acest acord încheie epoca Boyko Borissov, fostul prim-ministru care a dominat viața politică bulgară timp de aproape un deceniu și pe care detractorii săi îl acuză de corupție.

Slăbit de un val de demonstrații din vara lui 2020, el a fost deposedat de putere după alegerile din aprilie, dar celelalte partide nu au reușit apoi să se unească generând un impas politic fără precedent de la sfârșitul comunismului în 1989.