Donald Trump nu poate bloca transmiterea către Congres a documentelor Casei Albe care l-ar putea implica în atacul din 6 ianuarie de la Capitol Hill, a decis joi o Curte federală de apel, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această decizie deschide calea pentru transferul acestor arhive către o comisie parlamentară însărcinată să facă lumină asupra rolului fostului președinte în acest asalt.

Trump are însă și soluția unui recurs la Curtea Supremă unde majoritatea judecătorilor sunt conservatori.

Miliardarul republican vrea să păstreze secrete aceste arhive, incluzând printre altele și listele persoanelor care l-au vizitat sau l-au sunat în acea zi, așa cum a susținut o comisie parlamentară aflată în mâinile democraților.

Fostul președinte, care neagă orice responsabilitate pentru atac, denunță „un joc politic” și refuză să colaboreze. El a acționat în justiție în numele unei prerogative a puterii executive de a păstra confidențialitatea comunicărilor sale, chiar și în cazul unei citații emise de Congres.

După hotărâri inițiale contradictorii, Curtea de apel a decis joi că nu are niciun motiv să se opună deciziei lui Joe Biden, care a autorizat să se trimită aceste documente Congresului.

„În acest caz, un set rar și puternic de factori susțin publicarea documentelor în cauză (...) având în vedere necesitatea de a investiga și de a remedia atacul violent și fără precedent asupra Congresului”, a scris el judecătorul Patricia Millett de la Curtea de Apel din Washington.