Vladimir Putin a susținut joi că populația de limbă rusă din estul Ucrainei aflată în război, o zonă aflată în prezent în centrul noilor tensiuni între Moscova și Occident, suferă din cauza „rusofobie”, un „prim pas către genocid”, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

"Trebuie să vorbesc despre rusofobie ca pe un prim pas către genocid. Iată ce se întâmplă în acest moment în Donbass, o vedem, o știm", a spus președintele rus în timpul unei întâlniri cu Consiliul Prezidențial pentru Drepturile Omului.

„Și acesta, desigur, seamănă cu genocidul despre care ați vorbit”, a continuat el, ca răspuns unui jurnalist ruso-ucrainean, Kirill Vyshinsky, care i-a cerut să introducă noțiunile de „genocid” și „instigare la genocid” în dreptul rus.

Acest jurnalist, închis în 2018 și 2019 în Ucraina, a spus că „vorbitorii de limbă rusă și membrii poporului rus” din Donbass se confruntă cu „condiții de viață insuportabile”. El a comparat și situația de acolo cu crimele Holocaustului.

Aceste declarații vin într-un moment în care estul Ucrainei se află din nou în centrul unor tensiuni internaționale majore, Occidentul acuzând Moscova că a adunat zeci de mii de soldați în vederea unui posibil atac asupra acestei țări.

Timp de șapte ani, această zonă a fost sfâșiată de un război între Kiev și separatiștii pro-ruși. Acest conflict a lăsat peste 13.000 de morți, iar soluționarea sa politică, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, se află într-un impas.

Rusia este considerată principalul sprijin militar și financiar al acestor rebeli, în ciuda negărilor sale.

Autoritățile ruse și mass-media de stat rusă acuză în mod regulat Kievul că a alimentat acest conflict urmând o politică discriminatorie împotriva populațiilor de limbă rusă, pe care guvernul ucrainean o neagă ferm.

În 2015, Vladimir Putin afirmase deja că refuzul autorităților ucrainene de a livra gaz în regiunile separatiste din est a făcut să se gândească că pregătesc un „genocid”.

Patru ani mai târziu, el a susținut că preluarea de către Kiev a acestor teritorii ar putea duce la o situație similară cu genocidul de la Srebrenica din 1995 în Bosnia.