Un american în vârstă de 79 de ani a primit joi o injecție letală în statul Oklahoma, devenind ultimul deținut condamnat la moarte executat în 2021 în Statele Unite, unde pedeapsa cu moartea continuă să nu mai fie folosită, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bigler Stouffer a fost executat „fără complicații” la penitenciarul McAlester din centrul Statelor Unite, a declarat purtătorul de cuvânt al penitenciarelor de stat, Justin Wolf.

Moartea sa duce la unsprezece numărul execuțiilor efectuate în Statele Unite în acest an, cel mai mic din ultimele decenii, potrivit Centrului de Informare privind Pedeapsa cu moartea (DPIC). Bigler Stouffer a fost condamnat la moarte pentru uciderea unui profesor din 1985.

Reclamându-și nevinovăția, el a multiplicat căile de atac în următorii 36 de ani fără să-i convingă pe judecători. Joi dimineață, Curtea Supremă a Statelor Unite a respins ultima sa petiție, deschizând calea execuției sale.

De asemenea, septuagenarul depusese, în zadar, o cerere de grațiere guvernatorului republican Kevin Stitt. Biroul de grațiere de stat a recomandat comutarea pedepsei sale, nu din cauza îndoielilor cu privire la vinovăția sa, ci a întrebărilor cu privire la protocolul letal în vigoare în Oklahoma.

Cocktailul din trei substanțe folosit în acest stat este suspectat că provoacă suferințe chinuitoare condamnaților, pe care Constituția SUA le interzice. La sfârșitul lunii octombrie, un condamnat fusese zguduit de convulsii și vărsături în mod repetat după prima injecție.

Nu a fost cazul joi, potrivit martorilor la execuție.

Pedeapsa cu moartea este în scădere în drept și în practică de aproximativ zece ani în Statele Unite. 23 de state au abolit-o, inclusiv Virginia anul acesta, iar trei (California, Oregon, Pennsylvania) respectă un moratoriu.

Ceilalți se confruntă cu acțiuni legale din ce în ce mai intense, cu o opinie publică foarte sensibilă la îndoielile cu privire la vinovăția condamnaților și la problemele de aprovizionare cu substanțe letale, marile companii farmaceutice nedorind să fie asociate cu pedeapsa cu moartea.

La începutul pandemiei de Covid, multe state au suspendat și aplicarea pedepsei cu moartea. În contrapartidă, administrația lui Donald Trump a revenit totuși la execuții federale, astfel încât 17 condamnați la moarte au fost executați în 2020 în țară.

În 2021, acest număr a scăzut la unsprezece, inclusiv trei persoane executate de autoritățile federale chiar înainte ca Donald Trump să părăsească Casa Albă. Ceilalți au fost executați cu toții în sudul conservator al țării: Texas (3), Oklahoma (2), Alabama (1), Missouri (1) și Mississippi (1).