Partidul austriac de extremă-dreapta FPÖ nu va reînnoi în 2022 acordul controversat pe care l-a încheiat în urmă cu cinci ani cu partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, a declarat joi liderul său, potrivit AFP.

Herbert KicklFoto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

"Nu am înțeles niciodată rostul" acordului, pe care FPÖ l-a parafat la Moscova în decembrie 2016, a declarat jurnaliștilor liderul partidului, fostul ministru de interne Herbert Kickl.

În plină pandemie Covid-19, "nu avem capacitatea de a ne ocupa de altceva" decât de problemele actuale ale Austriei, a adăugat opozantul, care conduce în prezent o luptă împotriva vaccinării obligatorii prevăzute să intre în vigoare în luna februarie.

Alianța dintre FPÖ și Rusia Unită a fost opera predecesorului lui Kickl, Heinz-Christian Strache, care a ieșit din politică în urma unui scandal de corupție în 2019.

Textul de două pagini, valabil cinci ani, a fost parafat la vremea respectivă, din partea Rusiei, de Serghei Jelezniak, o persoană vizată de sancțiunile occidentale.

Cele două părți au convenit să facă "schimb de informații privind relațiile internaționale".

FPÖ a negat întotdeauna că această cooperare cu partidul Rusia Unită ar aduce beneficii financiare, în timp ce alte partide austriece l-au denunțat ca fiind o "coloana a cincea a lui Putin în Europa".

În 2018, ministrul austriac de externe Karin Kneissl, desemnată de FPÖ, a dansat cu Vladimir Putin la nunta sa, ceea ce a atras critici, în special în Ucraina, Austria fiind o țară neutră.

Referințe: