​Germania va continua să se opună intenţiilor Franţei de a clasifica energia nucleară ca „energie verde”, a declarat joi la Paris ministrul de externe Annalena Baerbock, potrivit dpa și Agerpres.

Annalena BaerbockFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

„Se ştie bine că avem poziţii diferite privind problema nucleară”, a spus noua şefă a diplomaţiei germane, prima femeie care ocupă această funcție, după întâlnirea cu omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian.

La o zi după ce a depus jurământul ca ministru, Baerbock a subliniat importanţa deosebită a relaţiilor franco-germane pentru Uniunea Europeană. Ea a salutat planurile Franţei pentru o conferinţă privind viitorul Europei, după ce această ţară va prelua preşedinţia Consiliului UE la începutul anului viitor.

În Uniune are loc o dezbatere pentru stabilirea unui limbaj comun pentru direcţionarea investiţiilor directe către proiecte considerate sustenabile.

Franţa, Polonia şi Cehia doresc ca energia nucleară să fie clasificată ca „ecologică”, în timp ce Germania, Austria şi Luxemburg se opun. Franţa obţine cea mai mare parte a energiei electrice folosind centrale nucleare.

Vineri urmează să facă o vizită la Paris şi noul cancelar german, Olaf Scholz, care este susţinut de o coaliţie tripartită formată din Social Democraţi (SPD), Verzi şi Democraţii Liberi (FDP).

Înaintea acestui eveniment, Baerbock - co-preşedintă a Verzilor, care au încă de la începuturile lor opinii anti-nucleare ferme - a insistat asupra parteneriatului apropiat între economiile Franţei şi Germaniei, cele mai mari din Uniunea Europeană.

Adresându-se colegilor francezi în termeni neoficiali, reprezentanta Berlinului le-a mulţumit pentru „primirea într-adevăr călduroasă şi prietenească”.

Pe același subiect: