Consilierul pentru securitate națională a anunțat joi că forțele armate ale Statelor Unite și-au încheiat misiunea de luptă în țară, o mutare care va transfera toate trupele rămase în roluri de antrenare și consiliere, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Qasim al-Aaraji a afirmat pe Twitter că misiunea de luptă a fost încheiată înaintea termenului limită stabilit pentru finalul acestui an și că trupele americane au fost retrase.

Președintele american Joe Biden și premierul irakian Mustafa al-Kadhimi au încheiat în luna iulie un acord de încetare oficială a misiunii de luptă a SUA în Irak până la sfârșitul lui 2021.

SUA a menținut în jur de 2.500 de militari în Irak din 2020.

Oficialii occidentali afirmă că majoritatea acestor forțe au operat doar în roluri de antrenare și consiliere.

Misiunea de luptă a Statelor Unite se concentrase pe eradicarea rămășițelor organizației teroriste Statul Islamic. Misiunea a început în 2014 ca parte a unui efort internațional de a înfrânge gruparea extremistă care cucerise regiuni extinse din Siria și Irak.

Statele Unite au invadat Irakul în 2003, motivând că țara condusă de regimul lui Saddam Hussein dezvoltă arme de distrugere în masă.

Mai multe state membre NATO și-au exprimat opoziția față de conflict la momentul respectiv, coaliția internațională care a invadat Irakul având mai puțini participanți decât cea care a intrat în Afganistan pentru a-i înlătura pe talibani de la putere cu doi ani în urmă.

Citește și: