Reunit in sedinta de urgenta, Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa adopte o declaratie care sa condamne ferm atentatul comis impotriva unui institut talmudic din Ierusalimul de Vest, soldat cu 8 morti si cel putin 35 de raniti. Ambasadorul american Zalmay Khalilzad, citat de France Presse, a declarat ca dezbaterile de joi seara nu au ajuns la un consens din cauza opozitiei Libiei. "Delegatia libiana nu a vrut sa condamne atentatul, ci vroia sa il lege de evenimentele din Gaza", a adaugat responsabilul american, precizand ca o astfel de legatura este inacceptabila.

Atentatul de la Ierusalim provoaca ingrijorarea comunitatii internationale

Masacrul comis de un militant palestinian intr-o scoala talmudica din Ierusalim a fost condamnat de presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon si de presedintele american George Bush. Intr-o convorbire telefonica purtata imediat dupa atentat cu premierul israelian Ehud Olmert, liderul de la Casa Alba l-a asigurat ca Statele Unite sunt alaturi de Israel. Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflata la Bruxelles, a declarat ca "atacul socheaza toate natiunile iubitoare de pace".

Atacul a fost revendicat de o grupare necunoscuta

Un canal de televiziune apropiat miscarii siite Hezbollah a relatat ca atacul din Ierusalimul de Vest a fost revendicat de un grup palestinian necunoscut. Este vorba despre Kataeb Ahrar el-Jalil - Brigada oamenilor liberi din Galileea. Potrivit agentiei France Presse, purtatorul de cuvant al gruparii ar fi telefonat in cursul serii la redactie si ar fi anuntat ca revendica atentatul. Televiziunea formatiunii siite a comentat ca "rezistenta palestiniana a lovit in inima Israelului", mentionand ca atacatorii sunt organizati intr-o grupare noua, "despre care se aude vorbindu-se pentru prima oara".

Atentatul soldat cu cel putin 8 morti si cel putin 35 de raniti s-a produs, joi seara, la o universitate evreiasca din Ierusalimul de Vest. Potrivit France Presse, trei raniti sunt in stare grava. In momentul atacului, in cladire se aflau cel putin 80 de persoane. Acesta este cel mai grav atentat petrecut in Israel, in ultimii ani.