Moștenirea lui Merkel pentru Germania în 5 grafice: De la „omul bolnav al Europei” la motorul economic al UE (și problemele)

de S.J.     HotNews.ro
Joi, 9 decembrie 2021, 10:02 Actualitate | Internaţional


Angela Merkel
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
Pare aproape greu de crezut acum că Germania, cea mai mare și de succes economie din Europa, era cunoscută drept „bolnavul Europei” la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Economia germană a cunoscut o creștere constantă sub conducerea Angelei Merkel, cancelarul conservator care a fost timp de 16 ani cel mai puternic om al țării și, adesea, al Uniunii Europene, scrie CNBC.

În 2019, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, un sfert (24,7%) din întregul Produs Intern Brut al Uniunii Europene era generat de Germania, potrivit datelor Eurostat.

Următoarele grafice arată părți diferite ale economiei și societății germane în timpul mandatului istoric al lui Merkel, ilustrând nu doar moștenirea de prosperitate pe care o lasă în urmă ci și cea a oportunităților ratate și pașilor greșiti.

PIB


Economia orientată spre exporturi a Germaniei, una puternic bazată pe producția industrială, a crescut treptat în timpul conducerii lui Merkel și a depășit cu mult Marea Britanie și Franța, rivalele sale regionale.

Merită amintit că atunci când Merkel a ajuns la putere în 2005 economia Germană trecuse printr-o recesiune cu doar doi ani în urmă.

În anul în care Angela Merkel își prelua mandatul PIB-ul Germaniei era de 2,3 trilioane de euro, ajungând în 2020 a ajuns la 3,3 trilioane de euro. Datele complete pe 2021 nu sunt disponibile încă dar estimările arată că el ar putea crește cu încă 200 de miliarde de euro.

Însă tot mai multe voci atât din Germania cât și de pe scena internațională au criticat dependența economiei germane, și în special a puternicului sector auto, de China, devenit unul din principalii parteneri comerciali ai Berlinului în timpul mandatului lui Merkel.

Chiar Merkel declarala jumătatea lunii trecute că „poate că la început am fost mai degrabă prea naivi în abordarea noastră față de anumite parteneriate de cooperare” precum cele cu China.


Evoluția PIB-ului Germaniei, Franței și al Marii Britanii (Sursă: Banca Mondială / CNBC)

Șomaj


Rata șomajului a scăzut în timpul mandatului cancelarului conservator de la 11,1% în 2005 la 3,8% în 2020, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană (deși nu cea mai mică, fiind depășită de Olanda învecinată la acest capitol).

În iulie 2021 rata șomajului era de 3,6% deși pentru tinerii cu vârsta de sub 25 de ani era mai mult decât dublă: 7,5%.

Analiștii de la Goldman Sachs afirmă însă că, deși Merkel a avut un „mare succes” în reducerea ratei șomajului, „mare parte din declinul șomajului structural a provenit din reformele predecesorului ei (Gerhard Schroder) și a fost urmat de un deceniu de stagnare a salariilor reale”.

Însă aceștia notează că guvernele lui Merkel au „menținut finanțe publice solide și adoptat frâna constituțională legată de îndatorare, în același timp răspunzând cu forță în perioadele de criză, protejând piața muncii cu programul 'Kurzabeit' în 2008 și 2020”.

Kurzarbeit este o măsură de flexibilizare a muncii în perioadele de criză pentru a evita disponibilizarea angajațiilor, dezvoltată în Germania acum peste 100 de ani, ea ajutând la reconstrucţia economiei germane în mai multe rânduri (inclusiv după cele două războaie mondiale).


Evoluția ratei șomajului în cele 3 țări (Sursă: Banca Mondială / CNBC)

Imigrație


Unul din domeniile în care Germania face o notă discordantă puternică în comparație cu Franța și Marea Britanie este cel al imigrației. Iar acesta este probabil și subiectul care i-a adus lui Merkel atât aplauze pe plan internațional, cât și critici puternice pe plan intern.

În perioada de vârf a crizei migraționiste cu care Europa s-a confruntat între 2014 și 2015, sute de mii de migranți au intrat în Uniunea Europeană, mulți dintre ei fugind de războiul civil din Siria.

Certuri au izbucnit în UE cu privire la alocarea solicitanților de azil între țările membre, statele din estul Europei refuzând în mare parte cotele obligatorii și alegând să își închidă granițele.

Merkel a luat decizia îndrăzneață, cunoscută prin sloganul „Wir schaffen das!”, de a deschide granițele Germaniei pentru a permite unui număr estimat la peste un milion de migranți să intre în țară în 2015.

Politicile lui Merkel privind migrația au fost văzute drept un catalizator pentru alegătorii cu înclinații de dreapta să se îndrepte înspre partidul anti-imigrație Alternativă pentru Germania (AfD), devenit cel mai mare partid de opoziție din Bundestag.

La alegerile din 2021 însă o ascensiunea AfD s-a estompat, partidul obținând doar 10,3% din voturile exprimate. De altfel la începutul lunii trecute, Merkel a declarat că „Wir schaffen das!” a fost un succes, deși nu toată lumea este convinsă.

O analiză realizată de jurnaliștii de la Politico în luna august a anului trecut a arătat că din cele 1,8 milioane de persoane clasificate la momentul respectiv drept „refugiate” de către autoritățile germane (cele care fie au aplicat pentru, fie au primit azil), doar 360.000 erau angajate cu normă întreagă.


Numărul de imigranți sosiți în cele 3 țări (Sursă: Eurostat / CNBC)

Venitul disponibil


Venitul disponibil (diferența dintre veniturile și cheltuielile lunare) pentru gospodăriile din Germania a crescut la rândul său treptat.

Când Merkel a preluat funcția de cancelar în 2005, nivelurile veniturilor gospădăriilor din Germania, Franța și Marea Britanie nu erau atât de diferite însă de-a lungul anilor diferența s-a majorat în favoarea Germaniei.

Venitul brut disponibil al gospodăriilor din Germania era de 30.142 de euro în Germania în 2019, în timp ce în Marea Britanie era de 25.155 de euro și în Franța de 26.158 de euro, potrivit datelor Eurostat.

Un subiect de discuție în Germania este însă diferența de venituri tot mai mare între bogați și săraci, divergența fiind cu atât mai notabilă între Vestul și Estul țării, o moștenire a divizării țării în perioada Cortinei de fier.

OECD a notat în 2020 că, deși diferențele dintre diferitele regiuni germane în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor au scăzut în ultimii 18 ani, „discrepanțele regionale rămân peste valoarea mediană din țările OECD, Hamburg având un PIB pe cap de locuitor dublu comparativ cu Mecklenburg-Vorpommern (un land învecinat)”.

După cum a notat și Euromonitor International într-un raport publicat în luna septembrie a acestui an, „în pofida creșterii veniturilor și inițiativelor de a promova egalitatea lor, discrepanțele regionale persistă între părțile din estul și vestul Germaniei”.


Venitul disponibil gospodăriilor în cele 3 țări (Sursă: Eurostat / CNBC)

Investițiile publice


Unul din principalele motive de nemulțumire la adresa guvernelor lui Merkel, în special din partea economiștilor de stânga, este că acestea au neglijat investițiile în infrastructură și investițiile în general din cauza unei aparente reticențe de a împrumuta bani, dorind să adere la regula strictă de a păstra un buget echilibrat, faimoasa regulă „schwarze Null”.

Infrastructura în declin a Germaniei a fost pusă pe seama acestu lucru și executivele lui Merkel au fost amplu criticate că nu s-au împrumutat pentru a ameliora problema într-o perioadă în care ar fi putut accesa finanțare ieftină, date fiind dobânzile scăzute percepute Berlinului.

Alții au criticat „zgârcenia” lui Merkel ca fiind un factor care a creat dezechilibre în zona Euro, mai ales după crizele financiare din 2008 și 2011 când cererea din partea sectorului public s-a prăbușit.

Experții notează că investițiile în infrastructură vor trebui să fie o prioritate pentru guvernul noului cancelar Olaf Scholz, majoritatea fiind de acord că aceste cheltuieli nu mai pot fi amânate pentru mult timp.


Investițiile domestice brute în Germania, Franța și Marea Britanie (Sursă: Banca Mondială / CNBC)

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5101 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  de parca are ea vre-un merit.. (Joi, 9 decembrie 2021, 10:05)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... de la Napoleon incoace, nemtii au fost si vor fi vioara întâi a Europei.
  • +3 (3 voturi)    
   Asa,si? (Joi, 9 decembrie 2021, 12:14)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ce e rau in asta? Asa si trebuie sa fie!
  • 0 (4 voturi)    
   Partial ea, partial CDU/CSU, partial SPD (Joi, 9 decembrie 2021, 12:38)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Masurile Cabinetului Schröder (asa-numita Agenda 2000) si-au facut efectul si in mandatele Angelei Merkel. O alta serie de masuri au fost adoptate la propunerea SPD ca partid partener la guvernare. Evident, partidele majoritare (CSU si CDU) au sustinut companiile si implicit dezvoltarea economiei. Si nu in ultimul rand Angela Merkel insasi a fost un bun manager al situatiilor de criza, de la cea a monedei euro trecand prin criza financiara (2008) si cea a migrantilor si pana la actuala pandemie. Ultima dintre ele a prins-o insa deja pe picior de retragere, astfel ca ramane o provocare pentru guvernul SPD-Grüne-FDP.

   Olaf Scholz are in fata si alte provocari: digitalizarea, updatarea Agendei 2000 (Bürgergeld etc.), reforma salariului minim, situatia UE si nu in ultimul rand problemele de mediu. Un program stufos, scris de specialisti pentru specialisti si destul de greu de descifrat de catre profani, dar care va duce Germania si mai departe daca va fi aplicat la litera. Si, dupa cum il stiu pe Scholzomat, el personal il va aplica la litera.
 • +6 (14 voturi)    
  Interesanta analiza (Joi, 9 decembrie 2021, 10:20)

  Soro [utilizator]

  Pareri pro si contra sunt si vor fi dar un lucru va ramane clar in istorie si anume ca a fost o persoana echilibrata care a tinut cu o mana de fier o economie foarte mare. Ce am citit printre randuri e ca a tinut la politica conservatoare si nu a facut concesii de la ea (cheltuieli bine tinute sub control indiferent de perioada de recesiune sau progres).
  • 0 (0 voturi)    
   nene... (Joi, 9 decembrie 2021, 13:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Soro

   Echilibru nu gluma!

   A fi rational ca Merkel nu exclude capacitatea de a fi empatic - chestie oarecum urata de unii nemtzi.
 • -3 (13 voturi)    
  Da, da, cel mai mic somaj... (Joi, 9 decembrie 2021, 10:38)

  taro [utilizator]

  doar ca a fost omis un mic detaliu.

  Milioanele de imigranti care s-au adunat in Germania nu sunt contorizati la someri. Ei sunt imigranti cu ajutor social nu Germani in cautarea unui loc de munca ce ar putea primi ajutor de somaj.
  • -1 (7 voturi)    
   "Milioanele" alea sunt si in piata muncii (Joi, 9 decembrie 2021, 12:48)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Banii primiti de la stat de cei care nu muncesc se cheama Arbeitslosengeld II - in traducere "ajutor de somaj", deci beneficiarii sunt prinsi in numarul somerilor.

   Apoi, o mare parte dintre imigranti s-au integrat in piata muncii, in timp ce altii nu. Unii au salariu, altii studiaza, altii primesc ajutor de somaj. La fel ca in cazul romanilor, bulgarilor, polonezilor si, de ce nu al nemtilor insisi, chiar daca proportiile difera de la caz la caz. Masurile de integrare a refugiatilor din 2015 se datoreaza tot guvernarii Merkel ("Ja, wir haben das geschafft").
   • 0 (2 voturi)    
    Numerele spun ca (Vineri, 10 decembrie 2021, 2:48)

    gigilu [utilizator] i-a raspuns lui Ioan.Toma

    ca 75% din ei (adica trei sferturi) vor beneficia de ajutoare sociale pe termen lung fara perspective de a avea un loc de munca in viitor. Mai putin de 45% dintre refugiati detin o diploma de studii in tara lor si numai 23% au o diploma de colegiu. Rata de angajare in randul refugiatilor este de 17%.
    • +1 (1 vot)    
     Ai date vechi ori de-a dreptul false (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 22:37)

     Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

     Rata de angajare depasise 18,7% inca din 31.05.2017, potrivit datelor publicate de Frankfurter Allgemeine Zeitung, care citeaza Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung. In mai anul curent era deja la 37,5%, pe trend crescator. Cel mai ridicat nivel al beneficiarilor de ajutor de somaj a fost de 64,7% (nici macar doua treimi adica), nici vorba de trei sferturi. In prezent e sub 54,6%.

     Nu mai credeti, oameni buni, toate bazaconiile, ci cautati surse oficiale. Chiar daca acestea va contrazic viziunea deformata despre Germania si despre lume in general.
 • +6 (10 voturi)    
  Romania pe grafice (Joi, 9 decembrie 2021, 10:53)

  Stefan-cel-Mare [utilizator]

  Ar trebui adaugata si Romania pe grafice ca sa intelegem mai bine unde suntem, ce fel de politicieni avem si ce fel de cultura economica nesustenabila avem.
  • 0 (2 voturi)    
   pai... (Joi, 9 decembrie 2021, 13:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan-cel-Mare

   cred ca nu e nevoie

   NUmai daca luam in calcul numai 2 declaratii recente de la #ciumarosie, pretena mai recenta a dl. Presu:

   1. Pensiile alesilor locali se vor analiza in 2023 dar in 2022 nu e locul lor...

   2. sa impozitam firmele care a sfarsit prin abandon dar...

   Exista si un comentariul cu steluta/coronitza care apartine lui FG precum ca in RO numai cand sunt conditionari externe - in traducere libera biciul pus pe spinarea politicieni - atunci...

   La zmeurica de aur se califica politicianul de maxima anvergura Puie Monta care pentru partid a luat masini, s-a platit regeste pe el si pe pretenii lui de la partid din banii publici, dar nu a platit furnizorii...Va dati seama ca asta a fost PM - e drept ca ala cu MTO=ul, dar...

   Pe margine se reincalzeste 4case - BIG TIME
  • +1 (5 voturi)    
   Romania a avut (Joi, 9 decembrie 2021, 13:55)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui Stefan-cel-Mare

   o evolutie mult mai buna decat germania in ultimii 15 ani - PIB-ul a crescut de 2.5x de la 100 miliarde dolari in 2005 la 250 miliarde in 2020, salariu mediu net s-a triplat de la 200 euro in 2005 la 600 euro in 2020 iar somajul a scazut de la 6.8% in 2005 la 5% in 2020.
   • +2 (2 voturi)    
    Dar.. (Joi, 9 decembrie 2021, 15:08)

    Tessian [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    Preturile si datoria externa cu cat au crescut?
 • -7 (15 voturi)    
  hehe (Joi, 9 decembrie 2021, 11:17)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Mostenirea lui Merkel este Brexit, Lampedusa/centre migranti, Erdogan si Northstream.
 • -2 (6 voturi)    
  economia germaniei (Joi, 9 decembrie 2021, 11:43)

  bazilius [utilizator]

  Dar noi de ce nu avem aceleasi salarii si pensii ca in Germania ?
  • +2 (4 voturi)    
   - (Joi, 9 decembrie 2021, 12:36)

   AndreiID [utilizator] i-a raspuns lui bazilius

   dancila, dragnea, grindeanu, tudose, tariceanu :)
  • 0 (2 voturi)    
   Ca votam aceleasi lichele de 31 de ani? (Joi, 9 decembrie 2021, 12:40)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui bazilius

   Ma rog, majoritatea.
  • +1 (5 voturi)    
   In Germania: Kohl-Schröder-Merkel-Scholz (Joi, 9 decembrie 2021, 12:42)

   Ioan.Toma [utilizator] i-a raspuns lui bazilius

   In Romania, in schimb, aveti ce-ati votat. Poti face tu o lunga lista a premierilor din 1990 incoace si vezi ce rezonanta au numele care apar in ea.
  • 0 (4 voturi)    
   raspunde un banc mai vechi... (Joi, 9 decembrie 2021, 13:04)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bazilius

   cica un neamt si un roman lucrau pe un santier de constructii si roata de la roaba neamtului facea scartz-scartz-scartz-scartz si a romanului doar scartz-scartz in aceeasi unitate de timp...

   Poate ca productivitatea - bat-o vina - sa fie cauza???

   altii zic ca Romania are o sansa extraordinara de crestere, de a face bani, nu ca in Germania...
  • 0 (4 voturi)    
   hehe (Joi, 9 decembrie 2021, 13:18)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui bazilius

   Din aceasi cauza din care nu avem aceleasi salarii la Vaslui si la Bucuresti. Alta intrebare mai ai catiusule?
 • +3 (5 voturi)    
  S-a pensionat in Germania (Joi, 9 decembrie 2021, 12:00)

  cicoare [utilizator]

  Dar e binevenita in Romania. Pe langa ce avem noi e o zeita.
 • +3 (5 voturi)    
  10 ani de Germania, cetatenie (Joi, 9 decembrie 2021, 15:07)

  Boshoarca [utilizator]

  Germania este cea mai corecta tara din Europa, in ceea ce priveste standardele de dezvoltare, oportunitatile, nivelul de trai, dar indeosebi preturile la mancare. Romania este deja mai scumpa la piata decat Germania. Un cos cu aceleasi produse de la Lidl in Germania este mai ieftin decat acelasi cos cu aceleasi produse cumparate la Lidl in Romania. Paradox. Insa romanul plateste, baga gaz, sta in cozi cu masina. E de o prostie crancena. Asadar, de la cetatean ni se trage totul.
 • 0 (4 voturi)    
  A distrus Europa si a sabotat democratile lumii (Vineri, 10 decembrie 2021, 1:14)

  Shoshok [utilizator]

  Putin escrocul sef cu aliura de pigmeu castrat a finantat anti-vaxxerii in lume, aducand haos in aceasta campanie de lupta impotriva Covid. Felicitari Merkel, sper ca Rusia sa invete o lectie dupa ce va pierde Crimeea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by