Nu este nimic clar deocamdată, dar totul indică până acum că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu va sta cu mâinile încrucişate. Ea a cerut o echipă de nouă persoane, cu doi angajați mai mult decât avea predecesorul său, social-democratul Gerhard Schröder. Și anume: director de birou, director adjunct, doi ofițeri de masă, trei funcționari și doi șoferi, scriu spaniolii de la Cadena Ser, citează Rador.

Merkel la ceremonia de adioFoto: Captura YouTube

O echipă grozavă pentru ceva mai mult decât să gătească prăjituri cu prune și supă de cartofi, așa cum s-a comentat într-o imagine prea bucolică pentru cea care a fost "liderul lumii libere". Deși a fost reticentă în a spune ce va face acum, Merkel a sugerat că nu ar exclude să se dedice promovării unor probleme care îi ating cu adevărat inima.

"Viitorul cancelar pensionar va îndeplini sarcini de interes federal care derivă din continuarea funcțiilor sale oficiale", se arată în justificarea solicitării unei echipe de această mărime. În plus, are dreptul la protecție personală, la o mașină de serviciu și la un birou în sediul Bundestagului din Berlin pentru tot restul vieții. Ea va continua să fie numită cancelar, deși denumirea este "fost cancelar", sau "cancelar pensionar".

Din punct de vedere financiar, nu va trebui să îşi facă griji pentru nimic. În prezent, în calitate de cancelar, câștigă 25.000 de euro pe lună. În plus, are dreptul la puțin peste 10.000 de euro în calitate de membru al Bundestagului, al cărui membru este de mai bine de 30 de ani. La plecarea de la Cancelarie va continua să primească salariul timp de trei luni, iar apoi jumătate maximum 21 de luni. Apoi va primi pensia, de aproximativ 15.000 de euro pe lună.

Odată dezlegată enigma viitorului său, aceasta este obligată prin lege - ca şi restul foştilor membri ai Guvernului - să întrebe Ministerul de Externe dacă activităţile sale dăunează intereselor publice. O comisie de etică care consiliază guvernul poate impune o perioadă de așteptare de până la 18 luni în caz de îndoială.

Deocamdată va continua să locuiască la Berlin. Soțul ei, chimistul cuantic Joachim Sauer (72 de ani), nu s-a gândit încă să se retragă. Deși este profesor emerit la Universitatea Humboldt din Berlin, el și-a prelungit contractul de cercetător principal până în 2022.