În această dimineață, Bundestagul l-a ales pe Scholz drept cancelar federal. El devine șef al primei coaliții tripartite la nivel federal, formată din social-democrați, Verzi și liberali (FDP).

Olaf ScholzFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Cu 395 de voturi, lui Scholz i-au lipsit aritmetic 21 de voturi din coaliția guvernamentală. Au fost însă și câteva cazuri de îmbolnăvire, raportate de partidele aliate.

Fiind alegeri secrete, nu se poate stabili cu exactitate câți parlamentari din partidele respective nu au votat pentru Scholz. De asemenea, nu se poate stabili dacă și câți parlamentari din opoziție l-au votat.

Olaf Scholz este al nouălea cancelar al Republicii Federale Germania. El este al patrulea cancelar al SPD, după Willy Brandt, Helmut Schmidt și Gerhard Schröder. CDU a dat până acum cancelari pe Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger, Helmut Kohl și, în ultimii 16 ani, pe cancelarul Angela Merkel.

Jurământ depus, investire prezidențială

Politicianul SPD a depus miercuri jurământul, în Bundestag. Scholz a rostit formula jurământului prescrisă de Legea fundamentală, fără referire la ajutor divin.

Jurământul de funcție sună așa: „Jur că îmi voi dedica puterea bunăstării poporului german, îi voi spori beneficiile, voi preveni pagubele, voi păstra și apăra Legea fundamentală și legile federale, îmi voi îndeplini cu conștiință îndatoririle și voi face dreptate tuturor. "

Imediat înainte de depunerea jurământului, Scholz a ocupat pentru prima dată scaunul de cancelar pe banca guvernului și a primit aplauze de la reprezentanții Coaliției tripartite.

Președintele federal Frank-Walter Steinmeier l-a numit pe Scholz drept succesor al Angelei Merkel, la Palatul Bellevue, i-a înmânat certificatul aferent și i-a transmis felicitările sale.

Aplauze pentru Merkel, nu și de la AfD

Merkel a stat în galeria pentru oaspeți a Bundestagului, în calitate de cancelar executiv. Ea a primit lungi aplauze, după ce a fost întâmpinată de președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas (SPD).

Numai grupul parlamentar al AfD nu i-a adus niciun respect cancelarului în funcție și a rămas pe scaun. În după-amiaza zilei de miercuri, Scholz își preia de la Merkel atribuțiile, în Cancelaria de la Berlin.

Odată cu numirea celor 16 miniștri de către Președintele Federal, formarea guvernului se va finaliza la zece săptămâni după alegerile generale din Germania, care au avut loc pe 26 septembrie.

Contracandidatul sau, Armin Laschet (CDU) a comentat pe Twitter: „Astăzi, odată cu alegerea cancelarului, are loc încheierea democratică a unei competiții intense”, a scris candidatul învins al CDU, la funcția de cancelar. „Chiar dacă am luptat pentru un rezultat diferit, putem fi fericiți că respectul pentru democratie este atât de puternic în țara noastră. Acest lucru trebuie păstrat.”