Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez, mort în exil în urmă cu 200 de ani, au fost vândute la licitaţie în Statele Unite pentru suma de peste 2,8 milioane de dolari, relatează AFP și Agerpres.

Armele scoase la licitatieFoto: Rock Island Auction Company

Lotul, format dintr-o sabie şi cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie, la o licitaţie prin telefon, de casa Rock Island Auction Company din Illinois, unui cumpărător rămas anonim, a declarat preşedintele companiei Kevin Hogan.

Lotul fusese estimat la o valoare între 1,5 şi 3,5 milioane de dolari. Pentru suma de 2,87 milioane de dolari, „cumpărătorul armelor care i-au aparţinut lui Napoleon duce acasă o piesă istorică foarte rară”, a spus Hogan.

Sabia, aflată în teacă, piesa centrală a colecţiei, a fost creată în atelierele de la Versailles de armurierul Nicolas-Noël Boutet şi a fost „purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799”, potrivit casei de licitaţii Rock Island Auction Company, care se prezintă drept „numărul unu mondial la vânzările la licitaţie de arme de foc, arme albe şi echipament militar de colecţie”.

Istoricii consideră că această lovitură de stat a marcat sfârșitul oficial al Revoluției Franceze.

Încoronat împărat pe 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte i-a oferit sabia sa generalului Jean-Andoche Junot. După moartea acestuia, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi în posesia unui colecţionar american.

Casa de licitaţii a reamintit că în 2007, „sabia purtată de (primul consul Bonaparte) în bătălia de la Marengo (împotriva trupelor austriece, în iunie 1800, în Piemont, Italia) fusese vândută la licitaţie pentru suma de 6,5 milioane de dolari”.

Citește și: