Câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură Abdulrazak Gurnah a denunțat marți caracterul „inuman” al răspunsului guvernelor britanice și franceze față de migranții care trec Canalul pentru a ajunge în Regatul Unit cu riscul vieții, potrivit AFP.

Abdulrazak GurnahFoto: Nobel Foundation

„Există ceva destul de inuman, cred, în răspunsul acestor două guverne”, a declarat într-o conferință de presă scriitorul în vârstă de 72 de ani, premiat pentru poveștile sale despre imigrație și colonizare.

A doua zi după prezentarea oficială a medaliei sale de către ambasadorul suedez la Londra, acesta a criticat în special răspunsul britanic.

„Este destul de ciudat să vezi limbajul, narațiunea care se construiește împotriva sau despre aceste încercări de trecere”, a adăugat el.

Această poziție luată de scriitorul, născut în Zanzibar (Tanzania) și refugiat în Anglia la sfârșitul anilor 1960, vine într-un moment în care Parlamentul britanic este în proces de adoptare a unei controversate reforme a dreptului la azil după moartea la sfârșitul lunii noiembrie a 27 de persoane, înecate în timp ce încercau să ajungă pe coasta engleză la bordul unei bărci gonflabile. Acest naufragiu reprezintă cea mai gravă dramă migratorie cunoscută vreodată în Strâmtoare.

Printre măsurile preconizate de ministrul britanic de Interne Priti Patel se numără și planul extrem de controversat de a împinge ambarcațiunile înapoi în apele franceze, iar mai multe asociații sunt deja gata să-l trimită în judecată.

Abdulrazak Gurnah a atacat și „marile inegalități” în răspunsul la pandemia de coronavirus dintre țările bogate și cele sărace. „Este tragic pentru cei care nu pot fi ajutați, care mor din lipsă de medicamente”, a spus el.

În ceea ce privește lipsa de felicitări din partea guvernului britanic pentru Premiul Nobel, scriitorul, care a dobândit naționalitatea britanică, explică acest lucru prin faptul că „o mare parte din răspunsul la acest premiu a fost sărbătorirea premiului unui scriitor african”.

„Deci este posibil ca aceasta să fie explicația, că ei nu văd acest scriitor ca pe cineva care trebuie felicitat”, a spus el.