Planurile de stimulare a Ungariei și Poloniei, înghețate de Bruxelles pentru încălcări ale statului de drept, probabil că nu vor fi validate anul acesta, a declarat marți vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, potrivit AFP.

Valdis DombrovskisFoto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din vară au avut loc discuții între Comisie și aceste două țări pentru a încerca să deblocheze situația, Bruxelles-ul urmărind să obțină angajamente pentru reforme, în special privind independența justiției pentru Varșovia, atribuirea de contracte publice și conflictul de interese, probleme pentru Budapesta.

"Lucrările sunt în desfășurare. Este puțin probabil să o putem finaliza în acest an", a declarat Dombrovskis la o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor europeni de finanțe la Bruxelles.

"Progresul pe fondul dosarului este cel care va determina viteza. De îndată ce vom vedea progrese substanțiale, vom putea merge mai departe de partea Comisiei", a adăugat el.

Polonia se află în conflict deschis cu Bruxelles-ul de câțiva ani din cauza reformelor judiciare controversate implementate de partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS).

Rezolvarea acestor nemulțumiri este cu atât mai dificilă cu cât se produce într-un context de tensiune crescută asupra altor subiecte majore.

O hotărâre a Curții Constituționale poloneze, care a considerat anumite articole din tratatele UE „incompatibile” cu constituția națională, a stârnit furia Comisiei și a majorității țărilor membre la începutul lunii octombrie.

Regimul suveranistului Viktor Orban a fost reținut pentru că a adoptat o lege acuzată că subminează drepturile persoanelor LGBT.

Valdis Dombrovskis a subliniat marți că UE a plătit deja 54,2 miliarde de euro subvenții către 18 state membre, ca parte a planului european NextGenerationEU cu 800 de miliarde de euro.

Dacă planurile lor de investiții sunt aprobate, Polonia și Ungaria sunt eligibile pentru granturi de 23,9 miliarde EUR și, respectiv, 7,2 miliarde EUR în următorii cinci ani.

Dintre cele 27 de țări membre UE, doar Țările de Jos nu și-au depus încă proiectul la Comisie, din cauza unei schimbări de guvern. Douăzeci și două din 26 de planuri au fost deja validate.

Pe lângă Ungaria și Polonia, doar Bulgaria și Suedia mai așteaptă undă verde, dar pentru aceste două țări, nu ar trebui să fie o problemă.