CEO-ul Tesla și SpaceX Elon Musk a criticat dur pachetul de cheltuieli sociale în valoare de două trilioane de dolari al președintelui american Joe Biden, afirmând că l-ar arunca la gunoi „în întregime”, relatează Business Insider.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

„Sincer vorbind, aș arunca la gunoi acest proiect de lege în întregimea sa. Nu-l adoptați”, a declarat miliardarul sud-african în timpul unei apariții prin apel video la o întâlnire a directorilor marilor companii din Statele Unite organizată de publicația The Wall Street Journal.

„Aceasta este recomandarea mea”, a subliniat Musk.

Acesta și-a reluat criticile anterioare față de o prevedere a proiectului de cheltuieli care ar autoriza o deducere fiscală de 12.500 de dolari pentru americanii care cumpără un vehicul electric asamblat de muncitori sindicalizați cu baterii construite în SUA.

„Spun la modul propriu eliminați toate subvențiile”, a mai afirmat Musk, în pofida faptului că Tesla, compania sa de mașini electrice, a beneficiat masiv de pe urma subvențiilor acordate de guvernul american.

„Războiul” lui Elon Musk cu legiuitorii democrați

Legiuitorii democrați din Congresul de la Washington speră să adopte pachetul de cheltuieli până la sfârșitul acestui an, el conținând majoritatea măsurilor economice propuse de președintele Joe Biden.

Proiectul, care a trecut deja de Camera Reprezentanților și urmează să fie dezbătut în Senat, ar urma să introducă alocații pentru copiii în vârstă de 3 și 4 ani și să extindă ajutoarele sociale lunare acordate majorității americanilor din cauza pandemiei de COVID-19.

El ar extinde de asemenea sistemul de asistență medicală Medicare, introduce 4 săptămâni de concediu plătit pentru familii și impune măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Democrații intenționează ca aceste cheltuieli să fie plătite prin introducerea unor taxe pentru cei mai înstăriți americani și marile corporații.

Anterior Musk a criticat dur și un proiect al democraților care viza impozitarea suplimentară a „ultra-bogaților”, această propunere nemaifiind însă inclusă în proiectul final din cauza opoziției legiuitorilor centriști din Partidul Democrat.

Citește și: