Consiliul UE autorizează începerea negocierilor pentru introducerea salariului minim european. OK-ul la propunerea Comisiei, a venit ca urmare a reuniunii miniștrilor europeni ai muncii și politicilor sociale, marcând demararea oficială a procesului de negocieri cu Parlamentul European, care a dat deja undă verde procedurii, scrie La Stampa, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Munca ar trebui să aducă roade. Este inacceptabil pentru noi că persoanele care dau tot ce pot la locul de muncă continuă să trăiască în sărăcie și nu au acces la un nivel de trai decent. Acest act legislativ va reprezenta un important pas înainte către atingerea acestui obiectiv”, a comentat Janez Cigler Kralj, ministrul Muncii al Sloveniei.

„O remunerație echitabilă care să garanteze un nivel de trai decent este unul dintre principiile pilonului european al drepturilor sociale – scrie Consiliul într-o notă.

În scopul îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață, acest proiect de lege stabilește un cadru pentru promovarea unor niveluri adecvate ale salariilor minime legale, promovarea negocierilor colective privind fixarea și îmbunătățirea accesului efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim”.

Țările cu o acoperire mare a negocierilor colective, continuă nota, tind să aibă o pondere mai mică de lucrători cu salarii mici și salarii minime mai mari decât cele cu o acoperire redusă a negocierilor colective. „De aceea, miniștrii au convenit că țările ar trebui să promoveze consolidarea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective. Atunci când acoperirea lor în negocierile colective este mai mică de 70%, ar trebui să stabilească şi un plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective.

„Directiva UE pentru introducerea salariului minim oferă un răspuns puternic la două fenomene care caracterizează piața muncii: dumpingul salarial și prezența multor lucrători săraci, care marchează din păcate şi piața muncii din Italia”, a declarat ministrul muncii, Andrea Orlando, subliniind că unda verde pentru începerea negocierilor este „o veste bună pentru Europa, dar și pentru Italia”.

Acesta este „un pas important în direcția construirii unei Europe sociale”, a subliniat Orlando, explicând că „directiva definește calea prin care țările pot consolida negocierile”.