Administrația democratului Joe Biden a depus luni o plângere împotriva statului republican Texas, acuzat că și-a reproiectat circumscripțiile electorale pentru a dilua votul minorităților de culoare și hispanice, potrivit AFP.

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

„Departamentul de Justiție dă în judecată Texasul pentru încălcarea legii federale privind votul”, adoptată în 1965 după marea mobilizare pentru drepturile civile, a declarat ministrul Merrick Garland într-o conferință de presă.

Între 2010 și 2020, populația texană a crescut cu patru milioane de oameni, dintre care 95% aparțin minorităților. În virtutea acestei creșteri a populației, Texasul a câștigat două noi locuri în Congres, a detaliat numărul 3 al Departamentului de Justiție Vanita Gupta.

Dar autoritățile sale au reproiectat în 2021 circumscripțiile în așa fel încât „aceste două noi locuri să fie alese de o majoritate de alegători albi”, a decis ea.

În Statele Unite, diviziile electorale sunt redefinite în fiecare stat după fiecare recensământ. Partidul de guvernământ profită adesea de ocazie pentru a regrupa alegătorii din tabăra opusă în anumite circumscripții, pentru a le reduce influența.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis însă că împărțirea circumscripțiilor pe criterii etnice este neconstituțională.

Prin urmare, Departamentul de Justiție a cerut luni instanțelor să interzică Texasului să organizeze alegeri cu noua sa formulă și să-l forțeze să retraseze circumscripțiile.

Luna trecută, ministerul a depus deja o plângere împotriva unei legi electorale din Texas, acuzată că restricționează asistența acordată alegătorilor cu dizabilități sau analfabeți.

În iunie, el a demarat și proceduri împotriva autorităților din Georgia, acuzate că vor să restricționeze accesul la vot al afro-americanilor.

De la începutul anului, statele conduse de republicani au intensificat reformele electorale sub pretextul combaterii fraudei. Dar democrații denunță atacurile asupra drepturilor de vot ale minorităților care votează în majoritate pentru ei.