Disfuncționalitățile din domeniul sanitar legate de pandemia de coronavirus au dus la creșterea numărului de persoane care au murit din cauza malariei, cu 69.000 de oameni mai mult în 2020 decât anul precedent, dar cel mai rău scenariu a fost evitat, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății, relatează Reuters.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)Foto: Agerpres/EPA

În total, peste 627.000 de oameni la nivel global - majoritatea bebeluși din cele mai sărace părți ale Africii - au fost uciși de malarie anul trecut, comparativ cu 558.000 în 2019, a declarat OMS în raportul său anual privind malaria.

Numărul eclipsează cele 224.000 de persoane raportate ca fiind decedate din cauza coronavirusului în Africa de la începutul pandemiei.

Aproximativ două treimi din decesele suplimentare cauzate de malarie în 2020 s-au datorat restricțiilor cauzate de coronavirus, care au perturbat prevenirea, diagnosticarea și tratamentul malariei, a spus OMS.

Cu toate acestea, eforturile de a menține serviciile de sănătate, în ciuda provocărilor, au reușit să prevină dublarea deceselor cauzate de malarie în Africa Subsahariană în 2020, despre care OMS a avertizat că este o posibilitate.

În schimb, numărul deceselor din regiune a crescut cu 12% față de 2019, potrivit datelor OMS.