În ajunul unei întâlniri între Joe Biden și Vladimir Putin, Casa Albă anunță că dacă Rusia atacă Ucraina, Statele Unite sunt gata să ia sancțiuni financiare și să mai staționeze trupe în Europa dar nu să meargă atât de departe cu un răspuns militar direct, scrie AFP.

Joe Biden si Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Un înalt oficial de la Casa Albă a detaliat luni, într-o conferință de presă, pârghiile pe care Statele Unite sunt gata să le opereze.

„Dacă Putin muta în această direcție, ar exista o cerere crescută din partea „aliaților noștri din Europa de Est pentru” mai multe trupe, capacități și exerciții”, iar „Statele Unite ar răspunde favorabil”, a spus sursa.

Înaltul oficial a precizat însă că un răspuns militar direct al SUA, în cazul unui atac asupra Ucrainei, nu este luat în considerare în prezent.

„Statele Unite nu caută să se găsească într-o poziție în care utilizarea directă a forțelor americane ar fi în centrul gândirii noastre”, a spus sursa.

Washingtonul intenționează să favorizeze, în cazul unei invazii a Ucrainei, „o combinație” de mai multe elemente: „sprijin pentru armata ucraineană”, „sancțiuni economice puternice” și „o creștere substanțială a sprijinului și a capacităților cu aliații noștri din cadrul NATO. "

Președintele SUA se va întâlni cu președintele ucrainean Zelenski după întâlnirea cu Vladimir Putin, a declarat înalt uloficial de la Casa Albă.

El a spus că secretarul de stat Antony Blinken va avea o conversație luni cu șeful statului ucrainean.

În plus, președintele SUA „se va întâlni mai târziu astăzi cu aliații cheie europeni pentru a coordona mesajul” pe care îl va transmite prin videoconferință omologului său rus și se va asigura că „abordează această conversație cu Vladimir Putin în unitate cu aliații”.

Kremlinul consideră că starea relațiilor bilaterale Rusia-SUA este ”lamentabilă”, descrierea fiind făcută chiar în ajunul convorbirilor telefonice pe care le vor avea președinții Vladimir Putin și Joe Biden, relatează Reuters. Cei doi vor discuta marți despre situația tensionată de la graniția cu Ucraina, unde Rusia și-a comasat mii de soldați în vederea unor exerciții militare.